НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо Индонезия не иска да се присъедини към съюза

септември 17, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо Индонезия не иска да се присъедини към съюза

Срещата на върха на БРИКС в Южна Африка миналия месец приключи без включването на Индонезия в групата, което накара мнозина да се замислят за причините за това решение.

Въпреки че Индонезия разполага със значително население и стабилна икономика, както и с историческо наследство на лидерство сред развиващите се страни – най-вече конференцията в Бандунг през 1955 г. – тя избра предпазлив подход.

Президентът Джоко Уидодо, известен като Джокоуи, подчерта, че администрацията му внимателно оценява възможността за присъединяване към БРИКС. В официално изявление той заяви: “Възнамеряваме да проведем задълбочено проучване и изчисления. Не искаме да вземаме прибързани решения.”

За да стане член на БРИКС, дадена страна трябва да подаде заявление за интерес – стъпка, която Индонезия все още не е предприела. Запитан за това, Три Тарят, генерален директор за многостранно сътрудничество в индонезийското външно министерство, се позова на официалното изявление на президента и отказа да предостави повече подробности.

Президентът Джокоуи изтъкна изключителните отношения на Индонезия с петте съществуващи държави членки на БРИКС, особено в сферата на икономическото сътрудничество. Той подчерта необходимостта от борба с търговската дискриминация и насърчаване на приобщаващото сътрудничество, като предположи, че БРИКС може да играе водеща роля в застъпничеството за справедливо развитие и по-справедливо глобално управление.

Тъй като Индонезия, четвъртата по население държава в света, продължава да увеличава икономическото и дипломатическото си влияние, тя укрепва търговските си връзки с отделните членове-основатели на БРИКС. През 2022 г. Индонезия е изнесла значителни количества за Китай, Индия, Русия, Южна Африка и Бразилия, като се е позиционирала като ключов търговски партньор.

Заместник-министърът на търговията на Индонезия Джери Самбуага отбеляза, че членството в БРИКС може да отвори нови пазари в Африка и Латинска Америка, като Южна Африка и Бразилия служат като входни точки към тези региони.

От всички членове-основатели на БРИКС Индонезия има особено съществени инвестиционни връзки с Китайската народна република, която привлича милиарди инвестиции. Експертите обаче предупреждават, че присъединяването към БРИКС може да представлява предизвикателство, особено при запазването на неутрална позиция на фона на тенденциите за сближаване на блока.

Ангажиментът на Индонезия за “свободна и активна” външна политика, избягваща приспособяване към големите световни сили, остава ключов аспект на нейната дипломация. Експертите твърдят, че основното предизвикателство пред Индонезия при присъединяването ѝ към БРИКС ще бъде да докаже, че участието ѝ служи на националните интереси, без да се нарушават принципите ѝ на необвързаност, особено пред Съединените щати и техните съюзници.

Макар че потенциалното членство на Индонезия в БРИКС може да засили влиянието на групата и да промени геополитическата динамика, подходът ѝ ще определи дали може да извлече ползи, като същевременно избягва участие в проблеми, които могат да доведат до ескалация на напрежението. Важно е да се отбележи, че участието на Индонезия не бива да се тълкува погрешно единствено като присъединяване към Китай или заемане на антизападна позиция.

В очите на международната общност Индонезия остава държава със значително регионално влияние, способна да се ангажира конструктивно с различни глобални участници, включително БРИКС и западния свят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Защо Индонезия не иска да се присъедини към съюза”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.