НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия обръща гръб на Русия и купува петрол с долари

23.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия обръща гръб на Русия и купува петрол с долари

В периода между февруари 2022 г. и декември 2023 г. Индия и Русия, които са членове на БРИКС, започнаха сделки със суров петрол на стойност милиарди долари.

Тези сделки позволиха на Индия да спести близо $7 милиарда за две години, като извърши покупки на петрол в местни валути с Русия, заобикаляйки санкциите, наложени от САЩ в отговор на действията на Русия в Украйна. Съгласно санкциите само част от търговията можеше да се урежда в долари.

Възползвайки се от лостовете на влияние, предоставени от санкциите, Индия, водена от правителството на Моди, се възползва от възможността да си осигури петрол на по-ниски цени от партньора си от БРИКС – Русия. Русия обаче настояваше Индия да урежда плащанията за петрол в китайски юани, а не в индийски рупии, което Индия намираше за неприемливо предвид обтегнатите си отношения с Китай.

Индия изрази загриженост, че по-голямата зависимост от китайските юани ще засили китайската икономика и БВП – сценарий, който тя се стреми да избегне. В резултат на това Индия предпочете да се върне към предишната си практика да се снабдява с петрол от традиционни източници като Близкия изток и САЩ. В резултат на това Индия промени стратегията си за закупуване на петрол, като сега придобива повече петрол от САЩ, отколкото от съюзника си от БРИКС – Русия, според доклади на Bloomberg.

Само през март 2024 г. държавните рафинерии, включително Indian Oil, Bharat Petroleum и частната рафинерия Reliance Industries, са закупили общо 7 милиона барела петрол от САЩ. Тази промяна в моделите на снабдяване може да се отдаде на намаляващите енергийни потоци на фона на продължаващите санкции.

По-голямата част от закупения от Индия петрол през март тази година се състои от суров петрол West Texas Intermediate Midland (WTI), който се очаква да бъде широко използван в Индия през следващите месеци. Този ход е знак, че Индия намалява зависимостта си от членовете на БРИКС – Русия и Китай, особено в момент, когато страната се подготвя за насрочените за май избори за министър-председател.

Предвид контекста на изборите закупуването на петрол от Русия с помощта на китайския юан не е политически целесъобразно за Индия. Очаква се неотдавнашното преориентиране към покупки на петрол от САЩ да окаже значително въздействие върху износа на руски петрол от Сокол. Следователно тези събития могат да обтегнат отношенията между държавите от БРИКС поради променящата се динамика в стратегиите за закупуване на петрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.