НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия не иска алиансът да се превърне в “антизападна” групировка

юли 8, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия не иска алиансът да се превърне в “антизападна” групировка

Министърът на външните работи на Индия С. Джайшанкар наскоро подчерта значението на многополюсна Азия за постигането на един многополюсен свят по време на Министерски форум ЕС-Индийско-тихоокеански регион.

Стратегията на Индия за “многостранно приспособяване” има за цел да засили влиянието ѝ чрез участие в множество стратегически и икономически коалиции като Групата за Четиристранния диалог за сигурности (QUAD) и БРИКС.

БРИКС като платформа за дипломация, насочена към развитието

Многополюсната външна политика на Индия се определя от икономическия просперитет, технологичния напредък, влиянието на нормите и укрепването на сигурността. Четиристранния диалог за сигурности и БРИКС са основни приоритети за Индия, като QUAD привлича повече внимание поради противопоставянето на китайско-индийската граница. Въпреки това БРИКС играе ключова роля в геоикономическата и геополитическата стратегия на Индия, като се съгласува с нейния дипломатически ангажимент, насочен към развитието.

БРИКС отговаря на основните интереси на Индия, като например енергийната сигурност, борбата с тероризма и финансирането на изменението на климата. Тя също така насърчава икономическото възстановяване, устойчивото развитие и реформата на многостранното управление, като отразява реалностите, пред които са изправени развиващите се страни.

Алиансът БРИКС е от съществено значение за противодействие на несправедливи системи като данъците по механизма за регулиране на въглеродните емисии (МРКВ) на ЕС и осигурява политическа подкрепа срещу икономическата концентрация и едностранните санкции. Той също така помага на Индия да изрази загрижеността си относно разпоредби като Закона на САЩ за намаляване на инфлацията (IRA), които засягат развиващите се страни.

Значението на БРИКС се простира отвъд граничния спор между Китай и Индия. Той се застъпва за всеобхватна многостранна търговска система и подкрепя глобалните стремежи на Индия, включително реформите в международните институции.

БРИКС служи на Индия като платформа за формиране на дискусии и програми. С домакинството на Индия на срещата на върха на Г-20 и домакинството на Бразилия и Южна Африка на бъдещите срещи на върха, БРИКС става инструмент за решаване на ключови въпроси, засягащи икономическата, продоволствената и енергийната сигурност на Индия.

Предпазливост и стратегически съображения на Индия в рамките на БРИКС

Индия обаче остава предпазлива по отношение на намеренията на Китай да формира БРИКС, за да разшири влиянието си. Индия подчертава необходимостта от стандартизиран процес на разширяване и предпазни мерки срещу превръщането на БРИКС в “антизападна” групировка.

БРИКС играе първостепенна роля в оформянето на международния търговски ред, политиките в областта на изменението на климата, финансирането и реформата на многостранния подход. Индия се стреми да използва БРИКС за постигане на стратегическите си интереси и издигане на статута си, като същевременно отчита значението на Индо-Тихоокеанския регион и на Четворката.

В обобщение, стремежът на Индия към многополюсен свят се основава на многополюсна Азия. БРИКС съответства на индийската дипломация, насочена към развитието, като отговаря на основните ѝ интереси и предоставя платформа за формиране на дискусии и програми. Индия обаче остава предпазлива по отношение на влиянието на Китай и подчертава необходимостта от стандартизиран процес на разширяване. БРИКС играе значителна роля в оформянето на международния ред и в утвърждаването на стратегическите интереси на Индия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.