НАЧАЛО Други

БРИКС отказва членство на една държава – ето коя

юли 7, 2023 19:07 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС отказва членство на една държава – ето коя

Силата на алисанът БРИКС в глобален план привлича множество държави да искат да се присъединят и да намалят зависимостта си от щатския долар.

Алжирското правителство, водено от желанието си за международно признание, изпита разочарование, когато страните от БРИКС изключиха страната от списъка си с потенциални кандидати за членство.

Въпреки че президентът Теббун открито потърси подкрепата на Русия за присъединяване към групата на нововъзникващите икономики, стремежите на Алжир не бяха признати.

Наскоро президентът Теббун заяви:

В настоящия напрегнат глобален контекст Алжир се стреми да ускори влизането си в БРИКС и да се освободи от господството на еврото и долара.

Сега обаче реалността го принуждава да приеме, че кандидатурата на Алжир дори няма да бъде разгледана на предстоящата среща на върха на БРИКС.

Според високопоставен служител от индийското правителство включването на Саудитска Арабия изглежда много вероятно, а сред другите силни претенденти са Индонезия, ОАЕ, Египет и Аржентина.

И петте кандидати надминават Алжир по БВП, като алжирският възлиза на едва $163 милиарда. Освен това БВП на глава от населението на Алжир, който зависи до голяма степен от цените на петрола, е приблизително $3,500, което е значително по-малко от $10,000 в Аржентина.

Опитът на Алжир да се присъедини към БРИКС отразява недалновидността на управляващия елит, тъй като страната разчита в голяма степен на износа на въглеводороди, който представлява над 90 % от нейната икономика.

Това се случва в момент, когато светът бързо се отказва от изкопаемите горива, което подчертава необходимостта Алжир да се адаптира към променящия се глобален пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.