НАЧАЛО Други

Финансовата криза застигна и Гърция

ноември 6, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовата криза застигна и Гърция

Гърция постигна значителен напредък в преодоляването на финансовата криза и възстанови своята кредитоспособност.

Въпреки това нараства загрижеността за рязкото покачване на инфлацията, което поставя под значително напрежение обикновените домакинства.

Анна Петропулу, 49-годишна майка на три деца, изрази тревогата си, като заяви, че сумата, която сега харчи за хранителни продукти за три дни, миналата година е стигала за цяла седмица. Въпреки че получава прилични за гръцките стандарти доходи и живее със съпруга си в жилищен блок, рязкото увеличение на цените на храните и горивата налага внимателно планиране на бюджета, което напомня финансовата криза от 2010 г.

Понастоящем 500-грамово пакетче кафе струва с поне 2 евро повече, отколкото през предходната година. Основните продукти като мляко, кисело мляко, хляб и яйца са поскъпнали с около 30%, а дори любимото гръцко сирене фета е поскъпнало до 12 евро за килограм, което е увеличение с 3-4 евро само за шест месеца.

Петропулу сподели, че се чувства финансово затруднена, когато пазарува хранителни продукти, и въпреки че признава усилията на министър-председателя Кириакос Мицотакис, трудно се примирява с твърденията му за икономически напредък.

От друга страна, Мицотакис е уверен в положителната траектория на Гърция. Той заяви, че в момента Гърция е една от най-бързо развиващите се икономики в Европа, с нарастваща заетост, намалено неравенство и подобрени публични финанси. Въпреки това Анна Петропулу се бори да види как тези подобрения се отразяват в нейното ежедневие.

Статистическите данни допълнително подчертават предизвикателствата, пред които са изправени потребителите. Според информацията през септември цените на хранителните продукти в Гърция са се повишили с 9.4%, а общата инфлация е нараснала с 3.9 % през октомври, надхвърляйки средната за еврозоната. Този скок на разходите се отразява както на потребителите, така и на търговците. Търговците на пазара, които се борят с комбинацията от неблагоприятни климатични условия и високи цени на бензина, се намират в трудно положение. Намаленото предлагане на плодове и зеленчуци доведе до повишаване на цените, създавайки цикъл от по-високи цени и намалени покупки.

Въпреки че гръцките вериги супермаркети отбелязват увеличени приходи, клиентите се ориентират към по-достъпни марки. Въпреки усилията да търсят специални оферти, хора като Катерина Кефала, учителка, която печели около 1,100 евро на месец, намират все по-голямо предизвикателство да свържат двата края.

Повишаването на цените на основни продукти като зехтина, който е основен продукт в гръцката кухня, увеличава финансовото напрежение. Литър зехтин, който преди година струваше 4.80 евро, сега струва 10-11 евро, като се очаква по-нататъшно увеличение поради слабата реколта. Това е особено тревожно, тъй като средното гръцко домакинство консумира около 60 литра зехтин годишно.

Последните проучвания показват, че гърците са най-притеснени от това значително увеличение на цените, като почти девет от десет анкетирани изразяват значителна загриженост. Проучване, проведено през октомври 2023 г. от института Pulse, разкрива, че почти половината от интервюираните са най-притеснени от нарастващите разходи за хранителни продукти за техните семейства.

Въпреки че гръцкото правителство предприе мерки за решаване на тези проблеми, продължаващата инфлация остава сериозно предизвикателство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.