НАЧАЛО Други

БРИКС: Европа с нов удар по Русия

06.06.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Европа с нов удар по Русия

Европа разклаща глобалното енергийно равновесие при доставките на енергия, обръщайки се към САЩ и Норвегия, за да задоволи нуждите на европейските страни от доставки на газ.

Този потенциално стратегически ход, вдъхновен от геополитически и икономически мотиви, може да промени глобалните отношения или да засегне БРИКС – организация, в която Русия играе една от ключовите роли.

Поради това големи европейски държави като Германия и Чешката република положиха усилия, за да намалят зависимостта си от руските доставки на втечнен природен газ. Новите данни, разкриващи тенденциите във вноса на природен газ, сочат, че количеството газ, внасяно от ЕС от САЩ и Норвегия, значително се е увеличило, оказвайки натиск върху Русия, която в резултат на това преживява драстичен спад в продажбите на своя газ в Европа.

Това е в съответствие с дългосрочната глобална тенденция за изграждане и диверсифициране на енергийните доставки с цел по-добра енергийна сигурност и по-ниски геополитически рискове. По този начин, въпреки че понастоящем Европа внася около 15% от общото си потребление и то под формата на внос от Русия като страна доставчик, съществува голямо намерение да се намали зависимостта от руския газ.

Съкращаването на обема на този газ, за което се договори Европа, нанася мощен удар върху плана на алианса БРИКС да установи контрол върху петролната и газовата промишленост в целия свят.

По този начин европейските усилия за диверсифициране на източниците на внос на газ представляват проблем за БРИКС в поддържането на водещата му роля в световния енергиен сектор и могат да доведат до промени в структурите на властта в световната енергийна сфера и да бъдат от полза за САЩ и Европа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС: Европа с нов удар по Русия”
  1. Всички “удари” по Русия от Европа са реално тупаници по собственият сурат. Заместването на една зависимост с друга монополна зависимост не е диверсификация, а просто нова зависимост. Разликата между зависимостта от Русия и зависимостта от САЩ обаче е в 4 пъти по- високата цена на енергоносителите. Т.е. ЕС си закопава усърдно икономиката и се де индустриализира. Големите фирми си изнасят заводите в САЩ и Китай,а ЕС влиза в рецесия. Браво тъпанар…

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.