НАЧАЛО Други

БРИКС: Какво може да се случи, ако Саудитска Арабия се откаже от долара в петролния сектор

ноември 6, 2023 17:51 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво може да се случи, ако Саудитска Арабия се откаже от долара в петролния сектор

Присъединяване на Саудитска Арабия към алианса на БРИКС според мнозина представлява заплаха за господстващото положение на щатския долар в световните сделки с петрол.

Седмица преди 15-ата среща на върха на БРИКС през август финансовият министър на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадаан обяви, че Кралството обмисля възможността да се откаже от щатския долар в международната търговия с петрол.

Това изявление предизвика значително внимание в САЩ и западния свят, като същевременно получи подкрепата на много развиващи се страни.

Предвид факта, че петролът представлява основното и най-ценно природно богатство на Саудитска Арабия, Кралството ежегодно изнася милиони барели петрол. Изявленията на Ал-Джадаан подсказват, че Саудитска Арабия може в крайна сметка да обмисли възможността да приема различни местни валути като платежно средство за петрола, вместо да разчита единствено на щатския долар.

Този ход съответства на стратегическите цели на алианса БРИКС, който се стреми да намали влиянието на зелените пари, упражнявайки контрол върху петролния сектор – област, която до голяма степен се контролира от Саудитска Арабия.

Ако Саудитска Арабия се откаже от щатския долар при сделките с петрол, значителна част от щатската валута, оценявана на трилиони, ще се върне в Съединените щати.

Тази промяна може да предизвика тенденция, при която много други държави също да решат да продадат своите американски държавни облигации. В резултат на това държавите, които купуват петрол от Саудитска Арабия, биха могли да преминат към разплащане на търговските сделки в съответните си местни валути.

Подобно развитие на събитията би засилило силата на местните валути в страните от БРИКС и би подпомогнало националните им икономики в дългосрочен план.

Масовата разпродажба на щатски долари може да доведе до инфлационен натиск в САЩ. Освен това САЩ може да срещнат трудности при финансирането на дефицита си, което може да доведе до риск от хиперинфлация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.