НАЧАЛО Други

БРИКС: Държави от съюза може да надминат САЩ по БВП през 2024 година

29.04.2024 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Държави от съюза може да надминат САЩ по БВП през 2024 година

Икономическият съюз БРИКС е готов за значителен растеж, като прогнозите сочат, че общият БВП на алианса ще надхвърли $34 трилиона през следващите четири години.

Тази прогноза отразява непрекъснатото нарастване на силата, членството и икономическата стойност на блока. По-специално, според световните перспективи на МВФ много от страните от БРИКС се очаква да надминат САЩ по ръст на БВП през 2024 г.

Докато световният БВП се очаква да нарасне с 3.2% през 2024 г., САЩ се очаква да изостанат с 2.7%, отчасти поради битката им с инфлацията през 2023 г. За разлика от тях за няколко държави от БРИКС, сред които Индия, Китай, ОАЕ, Иран, Етиопия и Русия, се предвижда да достигнат или надминат прогнозата за световния БВП, като Египет също ще надмине САЩ с прогнозиран ръст от 3%.

Въпреки че прогнозите за икономическия растеж на големите държави, включително на държавите от Г-7 и БРИКС, показват забавяне през 2024 г. в сравнение с 2023 г., траекторията на блока БРИКС предполага траектория, която може да доведе до надминаване на БВП на САЩ в бъдеще. Прогнозите дори сочат, че БВП на Китай може да надмине този на САЩ до началото на 2030 г., което допълнително ще увеличи разликата между БРИКС и Г-7.

Блокът БРИКС активно прилага стратегии за засилване на глобалното си влияние и за оспорване на господстващото положение на САЩ. Усилията за дедоларизация набират скорост през 2024 г., като в световен мащаб се наблюдава постепенно намаляване на зависимостта от щатския долар. Тази тенденция представлява потенциална заплаха за БВП на САЩ, особено ако все повече държави в Източна Европа, Африка и Азия решат да се присъединят към БРИКС и да се откажат от щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.