НАЧАЛО Други

Ето защо цените на златото се покачват според милиардер инвеститор

29.04.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо цените на златото се покачват според милиардер инвеститор

Златото преживя невероятни моменти през 2024 г., поставяйки нови рекорди в представянето си и то не веднъж.

Въпреки очакванията за предизвикателства, дължащи се на макроикономическата среда, която обикновено благоприятства инвестиции като облигации и спестовни сметки пред недоходоносни активи като златото, суровината отбеляза значим подем.

Милиардерът инвеститор Дейвид Айнхорн сподели своята теория в съобщение до инвеститорите, като предположи, че скокът в цените на златото може да не се дължи единствено на съмненията, свързани с устойчивостта на паричната и фискалната политика.

Той посочи “светската тенденция” източните държави да придобиват злато от западните държави като потенциален двигател на този скок, което предполага намаляващо желание на Запада да продава злато наред с продължаващото силно търсене от Изтока.

През последните години централните банки по света, особено Китай, агресивно купуват злато, като за 17 последователни месеца Китай увеличи наличностите си с 16%. Икономическите предизвикателства в Китай, включително бавната икономика, накараха както централната банка, така и потребителите да гледат на златото като на стабилно средство за съхранение на стойността и средство за диверсифициране на резервите от долара.

Държави като Индия и Сингапур също увеличиха покупките си на злато, за да се предпазят от глобалната икономическа несигурност. Това засилено търсене доведе до покачване на цените на златото, като икономистите прогнозират по-нататъшни ръстове, подхранвани от геополитическото напрежение и макроикономически фактори като инфлацията.

Икономисти като Дейвид Розенберг прогнозират потенциално увеличение на цените на златото с 15% до 30%, като се позовават на възможно намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки. Пазарни анализатори като Ед Ярдени очакват още по-значителни печалби, като предполагат скок до $3,500 до следващата година, правейки сравнение с инфлационния период от 70-те години на ХХ век.

Освен това милиардерът инвеститор Рей Далио разглежда златото като хедж срещу рисковете, свързани с високите нива на държавния дълг, заявявайки, че притежава злато поради нарастващия риск от дългова или инфлационна криза.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.