НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът се е сринал с 25% от 2020 година насам

28.03.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът се е сринал с 25% от 2020 година насам

Съединените щати преживяват значителни геополитически вълнения и се борят с инфлационния натиск. Ескалацията на лихвените проценти доведе до неустойчив икономически модел, изострен от усилията за дедоларизация в рамките на страните от БРИКС, което доведе до забележимо обезценяване на щатския долар през последните четири години.

Данните разкриват около 25% спад в покупателната способност на долара от началото на 2020 г., което показва, че един щатски долар вече има еквивалентна стойност само на стоки на стойност $0.75. Тази загуба на стойност е симптоматична за инфлационното състояние на валутата и подчертава влошаващото ѝ се състояние на фона на глобалната тенденция към финансова диверсификация.

През последните години много държави, включително и САЩ, са изправени пред икономически предизвикателства. Въпреки усилията за стабилизиране, в началото на тази година американската икономика продължава да се бори с инфлационен натиск.

Инициативите за дедоларизация в рамките на групата БРИКС допълнително отслабиха щатския долар, което доведе до значителен спад на покупателната му способност с 25% от януари 2020 г. насам. Този спад отразява намаляващата способност на долара да придобива стоки в страната. Инфлацията обаче е само един от аспектите на проблема, като нарастващите нива на дълга и глобалното икономическо позициониране също допринасят за неволите на валутата.

Президентът Байдън предложи отпускането на $24 милиарда от Конгреса за подкрепа на военните усилия в Украйна на фона на надвисналата дългова криза, която застрашава статута на щатския долар. Бюджетната служба на Конгреса предупреди за потенциалните последици от бездействието по отношение на дълговия въпрос, като посочи значителни фискални рискове за икономиката.

Централните банки по света реагираха, като увеличиха златните си резерви като хедж срещу потенциален срив на щатския долар. Тази тенденция отразява нарастващата загриженост за стабилността на долара на международната сцена.

Геополитическото напрежение, съчетано с инфлационния натиск и инициативите за дедоларизация на страните от БРИКС, допълнително усложняват перспективите пред щатския долар. Появата на алтернативни валути, дигитални активи и други фактори допринасят за по-диверсифициран глобален икономически пейзаж, което поставя под съмнение бъдещото надмощие на долара, ако настоящите тенденции се запазят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

На предстоящата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе през октомври в руския град Казан, алиансът БРИКС е готов да представи най-новите си членове.

20.04.2024 8:00 2 мин. четене

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.