НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия, Китай и Иран – новата заплаха за Запада

27.03.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия, Китай и Иран – новата заплаха за Запада

Американско издание окачествява сътрудничеството между Иран, Русия и Китай като обезпокоително развитие за Съединените щати и техните западни съюзници.

Списание Economist е направило оценка на икономическите последици, породени от съюза на Русия, Китай и Иран. Трите държави, членуващи в международни групи като БРИКС, са свидетели на ръст в двустранната търговия и са в процес на разработване на стратегии за безмитни зони, нови механизми за разплащане и търговски маршрути, които заобикалят териториите под контрола на Запада.

Тази тенденция, както отбелязва американското издание, поставя сериозни предизвикателства пред Америка и нейните съюзници, като може да се превърне в сериозно геополитическо главоболие. Една силна антизападна коалиция би могла да улесни заобикалянето на санкциите, да даде възможност за военни победи и да привлече други враждебни участници към своята кауза.

Анализът подчертава факта, че ръководените от САЩ санкции неволно са сближили Русия, Китай и Иран.

The Economist отбелязва още, че Русия за първи път се сблъсква със западните санкции през 2022 г. след инвазита в Украйна и оттогава тези санкции само се засилват. Китай също се бори със собствен набор от ограничения, които могат да ескалират, ако Доналд Тръмп си върне президентския пост. В отговор на общите несгоди триото обеща да води единна външна политика, насочена към насърчаване на многополюсен световен ред, в който американското господство вече не е гарантирано. Те разглеждат засиленото икономическо сътрудничество като основа на своя разрастващ се съюз.

Според американското издание Китай е уверил Русия в “неограничено” партньорство и е сключил “стратегически пакт” с Иран през 2021 г. на стойност над $400 милиарда за 25 години. Това сближаване на интересите на трите държави, съчетано с ескалиращите им икономически връзки, представлява огромно предизвикателство за Америка и нейните съюзници.

Американският генерал Майкъл Ерик Курила неотдавна изрази опасения относно задълбочаващото се сътрудничество между Иран, Русия и Китай. Той изтъкна конкретно сътрудничеството между Иран и Китай в петролния сектор, като отбеляза подкрепата на Китай за регионалните стремежи на Иран чрез закупуване на петрол.

Курила подчерта, че цялостната тенденция показва засилване и разширяване на отношенията между Иран, Русия и Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.