НАЧАЛО Други

БРИКС: Централните банки намаляват доларовите си резерви

21.12.2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Централните банки намаляват доларовите си резерви

Централните банки на страните от БРИКС намаляваха наличностите си от щатски долари през цялата година, за да защитят местните си валути.

Държави като Китай, Индия, Русия и др. се освобождават от щатски долари, за да стабилизират собствените си валути. Това постепенно оттегляне на щатския долар от централните банки, включително от тези на държавите от БРИКС, характеризира предизвикателната 2023 г. за валутата, тъй като нововъзникващите икономики се стремят да намалят господстващото ѝ положение като световна резервна валута.

Щатският долар среща трудности, тъй като различни Централни банки в световен мащаб намаляват зависимостта си от него. През 2023 г. се наблюдава забележителен спад от 6.48% на резервите в щатски долари в Централните банки. Изненадващо е обаче, че валути като японската йена и китайския юан отбелязват увеличение на дела си в резервите на Централните банки.

В противовес на намалението от 6.48% на резервите в щатски долари местните валути отбелязаха нарастване от 3.65% през 2023 г. Последните данни илюстрират, че еврото е отбелязало увеличение от 0.83%, японската йена е скочила с 1.45%, а китайският юан – с 1.37%. Тази тенденция предполага понижаващ се статут на щатския долар и едновременен възход на валутите на страните от БРИКС.

Разбирайки потенциалните последици, съществуват опасения за въздействието върху различни сектори в САЩ, ако държавите от БРИКС престанат да използват щатския долар. Подобен ход би могъл да предизвика финансови сътресения в страната, които потенциално да доведат до широко разпространена инфлация във всички сектори в САЩ.

Индия също активно продаваше щатски долари на валутните пазари през септември тази година. По подобен начин Китай наложи ограничения на компаниите, извършващи мащабни транзакции в щатски долари, като въведе и регламент, позволяващ на финансовите институции да държат депозити в чуждестранна валута само с една трета.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.