НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай агресивно продава долари

07.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай агресивно продава долари

Китай, член на БРИКС, отново започна да разпродава щатски долари на световните валутни пазари, за да защити собствената си валута - китайския юан.

Държавните китайски банки осъществиха този ход в продължение на три последователни дни тази седмица – понеделник, вторник и сряда – на спот валутните пазари. Тези действия последваха решението на Moody’s да понижи перспективата на Китай до негативна, което се отрази на състоянието на юана и потенциално отслаби позициите му на международните пазари.

След корекцията на рейтинга от страна на Moody’s китайските държавни банки активизираха усилията си, като агресивно ликвидираха щатски долари на валутните пазари. През този тридневен период те последователно разпродаваха щатски долари и незабавно ги обменяха за китайски юани, с цел да укрепят позицията на юана спрямо щатския долар.

От Reuters съобщиха, че докато в понеделник и вторник Китай агресивно разпродаваше щатски долари, в сряда разпродажбата беше сравнително сдържана. Запознати със ситуацията източници обаче подчертаха, че китайските банки не могат да разчитат на тази тактика в дългосрочен план. Анализаторите смятат, че устойчивото въздействие върху китайския юан от решението на Moody’s може да не се удържи.

Китай и по-широката коалиция БРИКС активно работят за предпазване на местните си валути от влиянието на щатския долар. БРИКС настоява да се намали господстващото положение на щатския долар като световна резервна валута, като се стреми да го замени със съответните си местни валути.

През декември китайският юан удари 16-годишно дъно спрямо щатския долар, като достигна 7.15. Подкрепен от добрите данни за заетостта в САЩ, доларът остана силен, което доведе до спад на юана до 10-месечно дъно през тази година. Само през последните 30 дни китайският юан се обезцени с 6% спрямо щатския долар. От началото на годината досега юанът се е понижил с 3% спрямо засилващия се щатски долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.