НАЧАЛО Други

БРИКС: Индия бяга от влиянието на САЩ, масово продава долари

септември 12, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Индия бяга от влиянието на САЩ, масово продава долари

Когато става въпрос за международната икономическа динамика, е важно да се осъзнаят мерките, които държавите използват, за да запазят своята автономия и икономическо развитие.

Страните от БРИКС традиционно се разглеждат като сериозен икономически противовес на западното господство. Неотдавнашната настойчива позиция на Индия срещу преобладаващото влияние на американския долар обаче привлече вниманието на световната общественост.

Бързото поскъпване на рупията и спекулациите относно ролята на RBI

На 8 септември финансовите пазари с изумление наблюдаваха как индийската рупия рязко поскъпна спрямо щатския долар само за шестдесет секунди. Такива бързи колебания са рядкост и естествено доведоха до спекулации, че Индия може да има стратегия за смекчаване на влиянието на долара.

Тази аномалия не само привлече внимание сред пазарните наблюдатели и случайните зрители. Достоверни източници от търговската общност намекнаха за пресметнат ход. Конфиденциален търговец разкри пред Reuters, че принудителната продажба на щатски долари на международните пазари е била организирана от значителна индийска държавна банка, привидно действаща под ръководството на Резервната банка на Индия (RBI).

Очевидната решимост на Индия беше очевидна: да попречи на долара да достигне безпрецедентно високо ниво спрямо рупията. Макар че централната банка на Индия запази мълчание по въпроса, очевидно е, че тя се бори с могъщи глобални сили. Бъдещето ще определи дали техният подход ще издържи на проверката, или ще бъде изпреварен от мощните течения на международните финанси.

БРИКС: Колективен отпор срещу хегемонията на долара?

Индия не е единствената страна, която заема активна позиция срещу американския долар. Нейният партньор от БРИКС, Китай, също преследва подобна цел, макар и чрез различна стратегия. В стремежа си да намали влиянието на долара върху своята валута – юана, Китай въведе регламент.

Според регламента финансовите институции в Китай трябва да задържат само една трета от депозитите си в чуждестранна валута – ход, който очевидно има за цел да намали повсеместното присъствие на щатския долар.

Освен това, макар и да не е член на БРИКС, Япония също изрази загрижеността си от засилващото се господство на щатския долар. Знае се също, че страната проучва стратегии за балансиране на възхода на долара по отношение на йената.

Навигация в неизследвана територия

Ако се потвърди, подходът на Индия за отслабване на господстващото положение на долара е едновременно смел и изпълнен с риск. Глобалното влияние на долара не е просто резултат от финансови тенденции, а по-скоро кулминация на десетилетия политически и икономически маневри. Предизвикването на такава сила изисква дързост, добре обмислена стратегия и известна доза предизвикателство.

В тези времена на нестабилни икономики и геополитическо напрежение стремежите на алианса БРИКС надхвърлят обикновените финансови печалби. Даването на предимство на местните валути пред долара означава по-дълбока амбиция: да се промени динамиката на властта и да се установи нов финансов ред, независим от западната хегемония.

Остава въпросът: как ще реагират САЩ на тези маневри?

Само времето ще даде отговора, но засега Индия, заедно със своите колеги от БРИКС, изпраща звучно послание. Те са готови да се ангажират в дългосрочно начинание, което да постави началото на нова ера, в която американският долар може да не властва като неоспорим суверен на паричната сфера.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.