НАЧАЛО Други

САЩ налага нови санкции на руски финансови услуги

26.03.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ налага нови санкции на руски финансови услуги

Министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу различни руски дружества за финансови услуги и технологии, като блокчейн компанията Atomyze, за участието им в разработването или предлагането на услуги в криптовалути, целящи заобикаляне на санкциите срещу Русия, свързани с конфликта в Украйна.

В последния си кръг от санкции Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ идентифицира 13 субекта и две физически лица. Тези санкции са насочени към основната финансова инфраструктура на Русия, за да се попречи на използването на международната финансова система от нейна страна за постигане на целите ѝ в украинския конфликт.

Сред субектите, посочени от OFAC, са пет, които са собственост или се контролират от лица, които понастоящем са подложени на санкции. Сред фирмите, към които са насочени санкциите, е Atomyze – компания за финансови технологии, собственост на инвестиционната група Interros Holding на санкционирания руски милиардер Владимир Потанин.

Atomyze е включена в списъка заради усилията си да токенизира благородни метали и диаманти за руски предприятия, както и заради сътрудничеството си със санкционираните руски банки Rosbank и Sovcombank.

Интересно е, че Atomyze придоби първия руски правителствен лиценз за издаване и търговия с дигитални финансови активи през февруари 2022 г., точно преди нахлуването на руските сили в Украйна. Впоследствие, през юли 2022 г., Atomyze представи първоначалния дигитален токен, подкрепен с паладий от Nornickel, санкциониран производител на метали, който също е под контрола на Потанин.

Освен това финтех фирмата Lighthouse, която сключи първоначалната сделка с руски дигитални активи, обезпечени с парични средства, през юни 2022 г., беше включена в списъка на OFAC със специално посочени граждани.

Министерството на финансите изтъкна сътрудничеството на Lighthouse със санкционираната централна банка на Русия и с големи санкционирани финансови институции като VTB и Sberbank.

Други финансовотехнологични компании, обект на санкции от OFAC, включват B-Crypto, Masterchain и Veb3 Technology. Тези санкции обикновено забраняват транзакциите в щатски долари на съответните дружества и достъпа им до финансовата система на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.