НАЧАЛО Други

БРИКС: Бум на приходите от петрол на Русия, въпреки санкциите на Запада

03.05.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Бум на приходите от петрол на Русия, въпреки санкциите на Запада

При изненадващ обрат на събитията Русия успя да се противопостави на очакванията и да демонстрира забележителна икономическа устойчивост през 2024 г., въпреки че е изправена пред значителни санкции от Съединените щати.

Докладите показват, че членът-основател на БРИКС е претърпял удивително 100% увеличение на приходите си от петрол и газ в сравнение с предходната година. Този скок, от $7 милиарда на $14 милиарда през април 2024 г., не само подчертава икономическата мощ на Русия, но също така служи като забележителен пример за коалицията от БРИКС в стремежа им да предизвикат господството на щатския долар.

През последните няколко години Русия демонстрира способността си да процъфтява икономически на фона на дипломатическото напрежение със Съединените щати и без да разчита на долара. Алиансът БРИКС, заедно със своите партньори, показа, че икономическият напредък наистина може да бъде постигнат независимо от влиянието на САЩ.

Според данни на Reuters приходите от петрол на Русия са се увеличили драстично, удвоявайки се от $7 милиарда на $14 милиарда между април 2023 г. и април 2024 г. Освен това прогнозите за цялата 2024 г. показват, че Русия е готова да спечели $123 милиарда от петрол и газ, което показва забележителен годишен темп на растеж от 30%.

Световният търговски пейзаж претърпя значителни трансформации от 2022 г. насам, като Саудитска Арабия избра да доставя по-евтин петрол от Русия и да го разпространява широко в Европа. Индия също се възползва от благоприятната ценова политика на Русия, което доведе до значителни спестявания от $7 милиарда чрез покупки на петрол, улеснени от благоприятните обменни курсове.

Междувременно Китай остава значителен вносител на руски петрол, извършвайки сделки в юани. Освен това няколко други развиващи се нации последваха примера, доставяйки петрол от Русия и извършвайки транзакции в местните си валути, като по този начин подкрепиха собствената си икономическа стабилност.

Въпреки продължаващия конфликт между Русия и Украйна, икономическият просперитет на Русия продължава да расте. За разлика от това, Съединените щати се борят с растящия дълг, който надхвърли умопомрачителните $34.6 трилиона. Тези контрастиращи икономически траектории подчертават по-широкото геополитическо напрежение между Русия и САЩ, като коалицията БРИКС се очертава като страхотен съперник на хегемонията на долара. Остава въпросът: как ще се развие това геополитическо противопоставяне през следващите години?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance обяви, че добавя нови двойки за спот търговия

Binance обяви добавянето на нови двойки за търгуване и разширяването на услугите си за ботове за търговия с цел подобряване на възможностите за трейдинг и увеличаване на обхвата на опциите на Binance Spot.

23.05.2024 0:00 1 мин. четене

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.