НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия няма избор, освен да ползва китайския юан

02.05.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия няма избор, освен да ползва китайския юан

Русия се намира в несигурно положение, опитвайки се да намери баланс между дедоларизацията и същевременното поддържане икономиката си.

Стратегията на администрацията на Путин включва едновременно преследване на дедоларизацията и запазване на икономическата стабилност, което в крайна сметка води до вредни последици за националната икономика и руската рубла. Пламенният стремеж към дедоларизация принуди Русия да се обърне към китайския юан като алтернатива, въпреки значителното му обезценяване спрямо щатския долар.

Централната банка на Русия остава с ограничени възможности за резерви, като разчита основно на китайския юан и златото. Това ограничаване на диверсификацията на резервите обаче създава рискове за икономиката, изостряйки предизвикателствата на програмата за дедоларизация. Нарастващата зависимост на Русия от китайския юан е особено несигурна, като се има предвид обезценяването на юана с 2.1% спрямо щатския долар от началото на годината до 2024 г.

Нещо повече, дори съюзникът на Русия, Индия, проявява нежелание да извършва транзакции в китайски юани за плащания за суров петрол, въпреки че одобрява програмата за дедоларизация, за да насърчи използването на местни валути при трансгранични транзакции.

Съвместните усилия за дедоларизация, инициирани от Китай и Русия, дават обратен резултат, което се вижда от спада на китайския юан и други местни валути спрямо щатския долар, като по този начин дестабилизират и двете икономики.

Както се подчертава в доклад на Руската централна банка, нестабилните обменни курсове и ограничената ликвидност на тези валути, допълнени от ограниченията за движение на капитали в няколко държави, подчертават доминиращата роля на китайския юан при формирането на резервните активи. По същество инициативата за дедоларизация се оказва скъпоструващо начинание както за Русия, така и за Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.