НАЧАЛО Други

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

04.12.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

Въпреки това очертаващите се заплахи от страна на БРИКС, златото и Биткойн могат да засилят натиска върху щатския долар през следващата година.

Тези три фактора представляват убедителни аргументи, които могат да възпрепятстват всякакъв потенциален растеж на зелените пари в близко бъдеще. Нещо повече, те показват потенциален спад за валутата с наближаването на новата година. Нека се задълбочим в тези аспекти и да разгледаме потенциалното им въздействие върху долара.

Няколко икономисти, включително ING, прогнозират спад за щатския долар през 2024 г., освен ако непредвидени рискови фактори не променят драматично валутния пейзаж през годината. Съществен принос за този очакван спад има позицията, заета от икономическия съюз БРИКС.

Блокът БРИКС се изказа в полза на намаляване на зависимостта от щатския долар в международен план, като прилага стратегии за намаляване на тази зависимост чрез своите многостранни търговски инициативи. Ефектът от тези стратегии се очаква да се прояви през следващата година, като редица държави вече се ангажираха да продължат усилията си за дедоларизация през 2024 г. Следователно БРИКС, наред със златото и Биткойн, е на път да допринесе за една предизвикателна за щатския долар нова година.

Друг фактор, влияещ върху състоянието на щатския долар, е нарастващото значение на златото в настоящия икономически пейзаж. Популяризирането на този благороден метал има последици за зелената валута на няколко фронта. На първо място, то предлага привлекателна инвестиционна алтернатива за държавите в условията на колебливо представяне на долара.

Освен това популярността му отразява очакванията на инвеститорите по отношение на икономиката на САЩ. Обикновено разглеждан като средство за предпазване от инфлация, ръстът на златото може да има значителни последици. Прогнозите сочеха, че през 2024 г. златото може да надхвърли историческия си връх от $2,081 през 2020 г., но то вече се движи по траекторията към тази граница. Нарастващият интерес към златото, воден от бичи настроения, може да постави допълнително предизвикателство пред щатския долар през предстоящата година.

И накрая, Биткойн се очертава като друг претендент, отправящ предизвикателства към щатския долар. Дигиталният актив е готов да се конкурира с продължаващата глобална революция на дигиталните валути – тенденция, която Съединените щати предпазливо възприемат.

Прогнозите на Standard Chartered предвиждат в близко бъдеще Биткойн да достигне $100,000, което означава монументална промяна във финансовия пейзаж. Освен това нарастващата международна склонност към дигиталните валути, пример за което е успехът на Китай с дигиталния юан и на други държави, които разработват свои дигитални валути, може да откаже държавите от зависимостта им от щатския долар. Инерцията на тази промяна вероятно ще предостави широки възможности за диверсификация през 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Coinbase продължава да се разраства и Биткойн ETF играе голяма роля

Инвеститорите в Coinbase имат причина да се радват, тъй като платформата за търговия с криптовалути наскоро отчете първата си тримесечна печалба от две години насам.

22.02.2024 20:51 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

Ето какво мисли инвеститор, купил Етериум под $1, за Биткойн през 2024 година

Главният изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц изрази оптимизъм по отношение на траекторията на Биткойн (BTC) до края на 2024 г., като прогнозира значително увеличение на стойността му.

22.02.2024 18:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара”
  1. Ами кой квото търси намира .Волът като рине пръстъ пада на гърбъ му.Никакви договори от втората световна не важаха за тях.Обграждаха та обграждаха Русия .Забраняваха на всички да търгува с нея още преди войната с Украйна , която ще последва съдбата на Германия но с още по лоши последици.Никой не може да застане срещу Руснака с Хитлеристки знаци и да остане не наказан !!! Америка си мисли че война се води само от дистанция с играчки но……Трябва да имаш мъже в армията а не някакви други полчета .Не знам вече колко ги измислиха 20 , 30.И това са,,християните” които искат да командват света.Извинете но в Библията и в Русия има само два – МЪЖ и ЖЕНА.Ако не ви е ясно накъде отиват нещата има книга от 1995г там е описано.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.