НАЧАЛО Други

БРИКС: Банката на съюза набира милиарди в местни валути

14.01.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Банката на съюза набира милиарди в местни валути

БРИКС обяви намерението си да осигури средства в размер на $3 милиарда през следващите пет години, като всички те ще бъдат деноминирани в местни валути, а не в щатски долари.

Новата банка за развитие (НБР), която е начело на тази средносрочна програма, ще предоставя заеми на развиващите се страни за инфраструктурни проекти, като по този начин ще се избегне използването на щатския долар.

Този ход е на път да подкрепи местните валути в рамките на БРИКС, тъй като щатският долар вече няма да играе роля в процеса на набиране на средства. Тази стратегическа промяна от страна на банката на БРИКС има за цел да подкрепи развиващите се страни в инфраструктурните им начинания, като допълнително маргинализира влиянието на щатския долар в този процес.

Владимир Казбеков, главен оперативен директор на НБР, разкри плановете за първото предлагане на облигации на банката, като се насочи към амбициозната сума от $28 милиарда. Предложената облигация на БРИКС, нареченаОблигация на махараджата“, цели инвестиции изключително в местни валути. По този начин банката на БРИКС, чрез своето подразделение NDB, прави значителна крачка встрани от зависимостта си от щатския долар при набирането на средства и емитирането на облигации, което е сигнал за стремеж към по-голяма автономност.

Казбеков разясни:

Средносрочната програма има за цел да набере ресурси в местна валута до $3 милиарда през следващите пет години. Средствата ще бъдат разпределени предимно за финансиране на проекти в частния сектор. Очакваме регулаторните одобрения за първото предлагане на облигации на НБР, които се очаква да бъдат финализирани скоро.

В рамките на своята кредитна дейност банката на БРИКС наскоро отпусна заем на Индия в размер на $500 милиона за пътен проект в щата Гуджарат. Забележително е, че това е първият случай през 2024 г., в който Новата банка за развитие на БРИКС отпуска заеми, което отразява нейния ангажимент да финансира значителни проекти в областта на развитието.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.