Home

БРИКС, АСЕАН и ШОС не проявиха особен интерес към срещата на върха за мир в Украйна

15.06.2024 16:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС, АСЕАН и ШОС не проявиха особен интерес към срещата на върха за мир в Украйна

Домакинството на Швейцария на Световната среща за мир, посветена на руско-украинската война, привлече разнопосочно участие от страна на международните участници, което разкрива забележителни тенденции по региони.

Членовете на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, наред с други) не присъстваха, като единствено Индия беше представена на министерско равнище от Паван Капур, секретар (Запад). Докато Бразилия изпрати делегация от наблюдатели, а Южна Африка и ОАЕ изпратиха пратеници; китайските им колеги, Египет и Етиопия предпочетоха да не присъстват заедно с Иран.

Тази среща на върха ще се проведе между 15 и 16 юни в курорта Бюргенсток. Тя има за цел да подкрепи мирните усилия на Украйна въз основа на предложението на президента Володимир Зеленски от 10 точки, очертано през 2022 г. Следва да се отбележи, че Русия не е поканена.

Въпреки това европейските държави са по-активни, отколкото азиатските или африканските държави. Що се отнася до Азия, освен Ню Делхи имаше само един член на ШОС, който изпрати делегация на срещата на върха, докато ,други като Китай и Иран отсъстват. От страните от АСЕАН в лицето на Сингапур, Индонезия, Филипините и Тайланд изпратиха свои представители, но други не участваха, като Камбоджа изтъкна, че е притеснена от липсата на руско представителство.

В същото време Западна Азия изпрати високопоставени делегации, включително на Саудитска Арабия, Катар и Йордания, докато Израел и ОАЕ са предпочели пратеници. От Африка участват най-малко 13 държави, включително Кабо Верде, Кот д’Ивоар Гана Кения Либия Сомалия.

Като цяло Европа показа много по-голяма подкрепа в сравнение със Северна Америка, за разлика от Азия и Африка, където срещата беше приета слабо поради геополитическата сложност, както и разнообразното международно подреждане на фона на глобалното напрежение, което все още продължава.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.