НАЧАЛО Други

БРИКС: Алиансът с нова инициатива за борба с прането на пари

11.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Алиансът с нова инициатива за борба с прането на пари

Представител на иранското министерство на икономиката е потвърдил, че коалицията на БРИКС с нововъзникващи икономики е създала съвет за борба с прането на пари преди около три месеца.

Според Хади Хани, който оглавява центъра за финансова информация към Министерството на икономиката и финансите, съветът се състои от ръководители на отдели, които наблюдават прането на пари, или на центрове за финансова информация в държавите членки.

Хани спомена, че досега Съветът за борба с прането на пари е провел три заседания. Дискусиите са били съсредоточени върху създаването на секретариат и насърчаването на сътрудничеството за ефективна борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

В момента съветът функционира, като предстоящото му заседание е насрочено за април в Русия. Хани подчерта ангажимента на държавите членки да превърнат съвета в механизъм, който защитава колективните им интереси.

По-рано Мохсен Карими, заместник-управител на Централната банка на Иран (ЦБИ), разкри, че БРИКС е включила в дневния си ред предложението на ЦБИ да създаде свой аналог на платежната система SWIFT и да създаде организация, подобна на междуправителствената Специална група за финансови действия (FATF), за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Като изтъква необходимостта държавите членки на БРИКС, в качеството им на големи развиващи се икономики, да въведат механизъм за сетълмент за единна финансова система, Карими изтъква потенциалния принос на Иран.

Той отбеляза дългогодишния стремеж на Иран да създаде международна платежна система, алтернативна на SWIFT. Руските банки, които бяха изправени пред изключване от SWIFT след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г., също изразиха интерес към такава алтернатива. Впоследствие и двете държави активно проучват или разработват алтернативи.

През януари Елвира Набиулина, ръководител на Руската централна банка, оповести текущи дискусии между Русия и други държави от БРИКС относно интегрирането на националните системи за финансови съобщения. Руската платформа вече е привлякла 159 чуждестранни участници от 20 държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.