НАЧАЛО Други

Интересът към БРИКС расте: Още една държава иска да се присъедини

22.11.2023 16:34 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Интересът към БРИКС расте: Още една държава иска да се присъедини

Неотдавна БРИКС отправи покани към още шест държави, сред които Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия.

Сега стана ясно, че Пакистан официално подаде заявлението си за членство в алианса БРИКС до 2024 г.

За улесняване на процеса страната разчита на помощта на Русия, по-специално чрез новоназначения посланик Мохамед Халид Джамали. Джамали потвърди официалната кандидатура на Пакистан и изрази надежда да стане част от блока до 2024 г. Подчертавайки важността на ролята на Русия, Пакистан се стреми да съгласува влизането си с председателството на Путин.

Посланик Джамали заяви:

Пакистан цени членството в тази значима организация и активно се ангажира с държавите членки за тяхната обща подкрепа, като обръща специално внимание на Руската федерация.

Въпреки това остава неясно дали другите страни членки на БРИКС са постигнали консенсус относно потенциалното включване на Пакистан. Като се има предвид историческото съперничество между Индия и Пакистан, Индия вероятно ще се противопостави на присъединяването на Пакистан.

Освен това руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков по-рано спомена желанието за включване на “кръг от приятели на БРИКС“.

По подобен начин Китай изрази интерес към включването на “съмишленици” в рамките на алианса. Подчертавайки “отворения и приобщаващ” подход, Китай се стреми към разширяване на БРИКС и възнамерява да привлече повече държави, за да постигне напредък в инициативата за дедоларизация.

В крайна сметка влизането на Пакистан в БРИКС е изправено пред предизвикателства, най-вече поради очакваната съпротива от страна на Индия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.