НАЧАЛО Регулации

Бразилската централна банка открива блокчейн платформа за регулаторите

юни 21, 2018 18:09 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бразилската централна банка открива блокчейн платформа за регулаторите

Бразилската централна банка представи подробности за новоразработената блокчейн платформа, която ще бъде използвана за улесняване на обмена на информация между финансовите регулатори на страната.

Наречен „Pier“, блокчейна беше разработен от собствения IT отдел на Banco Central do Brasil (BCB) и ще бъде използван за сигурно споделяне на данни между централната банка и други национални регулатори, съобщи BSB в съобщение. По-конкретно, Pier ще позволи обмен на данни между BCB, Бразилската комисия за ценни книжа и фондови борси, Надзорa на частното застраховане и Националния орган по пенсионните фондове.

Като децентрализиран ledger, блокчейн технологията бе избрана специално от BSB за осигуряване на „хоризонтална мрежа за споделяне на информация“, която отрича необходимостта от централизираща структура, която в противен случай би могла да захване „оперативно йерархично превъзходство“ над другите.“, пояснява заместник-началникът на информационното отделение на BCB Aristides Cavalcantе.

Освен това основната характеристика на блокчейн е неизменимостта, като същевременно се гарантира, че няма регулатор, който да променя информацията, тъй като всяко заявление за данни е записано криптографски и гарантира автентичността на информацията.

Това е значителен скок в дигитализирането и автоматизирането на комуникацията между регулаторите в Бразилия.

В момента има известна размяна на информация относно процесите на оторизация, които все още не са автоматизирани: персоналът от една от институциите се свързва с другите чрез писма или електронна поща“, разкри Cavalcante. Дори и няколкото заявки, автоматизирани от софтуера, все още изискват някаква степен на човешка намеса.

Първоначално централната банка предвижда полезността на Pier като предоставяне на достъп до информация, свързана с процесите на административно налагане на санкции, като добавят, че всеки участник им дава достъп до всяка информация, считана за взаимен интерес, в реално време.

Очаква се Pier да влезе в експлоатация до края на 2018 г. и представлява осезаемо усилие от страна на централната банка да експериментира с различни приложения на блокчейн, въпреки че Биткойн бе определен като балон и пирамидална схема, през октомври 2017 г.

Изчерпателен технически доклад [PDF], очертаващ изследванията, разкрива, че BCB експериментират с блокчейн Quorum на Hyperledger Fabric, R3 и Corda и Quorum на JP Morgan, за да проучи разработването на система за брутен сетълмент в реално време (RTGS), която поддържа вътрешните междубанкови плащания в държава.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Италия ще регулира печалбите от криптовалути с 26% данък

От 2023 г. с нов закон Италия ще наложи данък върху капиталовите печалби от криптовалути, а данъкоплатците ще имат възможност да декларират стойността на активите си

декември 1, 2022 23:01 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

Законопроектът, който беше одобрен от Сената през април, сега се нуждае от одобрението на изпълнителната власт, за да стане закон.

ноември 30, 2022 21:04 1 мин. четене

Чанпен Джао сподели мнението си за крипто регулациите

Чанпен Джао, главният изпълнителен директор на Binance твърди, че световните правителства трябва да регулират сферата на дигиталните активи, вместо да ѝ се противопоставят.

ноември 29, 2022 12:56 1 мин. четене

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене