НАЧАЛО Регулации

Бразилската централна банка открива блокчейн платформа за регулаторите

юни 21, 2018 18:09 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бразилската централна банка открива блокчейн платформа за регулаторите

Бразилската централна банка представи подробности за новоразработената блокчейн платформа, която ще бъде използвана за улесняване на обмена на информация между финансовите регулатори на страната.

Наречен „Pier“, блокчейна беше разработен от собствения IT отдел на Banco Central do Brasil (BCB) и ще бъде използван за сигурно споделяне на данни между централната банка и други национални регулатори, съобщи BSB в съобщение. По-конкретно, Pier ще позволи обмен на данни между BCB, Бразилската комисия за ценни книжа и фондови борси, Надзорa на частното застраховане и Националния орган по пенсионните фондове.

Като децентрализиран ledger, блокчейн технологията бе избрана специално от BSB за осигуряване на „хоризонтална мрежа за споделяне на информация“, която отрича необходимостта от централизираща структура, която в противен случай би могла да захване „оперативно йерархично превъзходство“ над другите.“, пояснява заместник-началникът на информационното отделение на BCB Aristides Cavalcantе.

Освен това основната характеристика на блокчейн е неизменимостта, като същевременно се гарантира, че няма регулатор, който да променя информацията, тъй като всяко заявление за данни е записано криптографски и гарантира автентичността на информацията.

Това е значителен скок в дигитализирането и автоматизирането на комуникацията между регулаторите в Бразилия.

В момента има известна размяна на информация относно процесите на оторизация, които все още не са автоматизирани: персоналът от една от институциите се свързва с другите чрез писма или електронна поща“, разкри Cavalcante. Дори и няколкото заявки, автоматизирани от софтуера, все още изискват някаква степен на човешка намеса.

Първоначално централната банка предвижда полезността на Pier като предоставяне на достъп до информация, свързана с процесите на административно налагане на санкции, като добавят, че всеки участник им дава достъп до всяка информация, считана за взаимен интерес, в реално време.

Очаква се Pier да влезе в експлоатация до края на 2018 г. и представлява осезаемо усилие от страна на централната банка да експериментира с различни приложения на блокчейн, въпреки че Биткойн бе определен като балон и пирамидална схема, през октомври 2017 г.

Изчерпателен технически доклад [PDF], очертаващ изследванията, разкрива, че BCB експериментират с блокчейн Quorum на Hyperledger Fabric, R3 и Corda и Quorum на JP Morgan, за да проучи разработването на система за брутен сетълмент в реално време (RTGS), която поддържа вътрешните междубанкови плащания в държава.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Нови правни насоки доближават крипто компаниите до сметки във Федералния резерв

В понеделник Бордът на Федералният резерв на САЩ обяви, че е финализирал насоките си за факторите, които резервните банки трябва да вземат предвид при разглеждането на исканията за сметки и платежни услуги на Федералния резерв. Насоките създават тристепенна рамка за преглед, като нивото на надлежна проверка, което трябва да се осигури, зависи от нивото на […]

август 16, 2022 16:56 1 мин. четене

ЕС създава нов регулатор за надзор на крипто пространството

Европейският съюз (ЕС) планира да създаде шести „орган за борба с прането на пари“, който ще отговаря специално за регулирането на криптовалутната индустрия.

август 16, 2022 10:40 1 мин. четене

Revolut получи одобрение да предлага крипто услуги в Европа

Revolut получи регулаторно одобрение да предлага крипто услуги на милиони свои потребители в Европа.

август 15, 2022 21:22 1 мин. четене

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене