НАЧАЛО Други

Борбата за надмощие в Близкия изток: Саудитска Арабия срещу ОАЕ

септември 25, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борбата за надмощие в Близкия изток: Саудитска Арабия срещу ОАЕ

Преди Мохамед бин Салман да се издигне като фактически лидер на Саудитска Арабия, той беше неизвестен млад принц, чието бъдещо глобално влияние беше неясно.

Именно президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян изигра ключова роля за извеждането на Мохамед в светлината на международното внимание.

В средата на 2010 г., когато Мохамед бързо се издигна в саудитската кралска йерархия и стана министър на отбраната преди да навърши 30 години, шейх Мохамед предвиди потенциала му и се погрижи името му да намери отзвук в западните политически кръгове.

Този съюз между шейх Мохамед и престолонаследника Мохамед оформи значително геополитическия пейзаж в Близкия изток. Въпреки това, когато стремежът на Мохамед към власт се засили, тяхното някога силно партньорство започна да се разпада.

Бързото издигане на саудитския престолонаследник Мохамед през последните години създаде сложни отношения с шейх Мохамед, когото мнозина смятат за негов ментор. Неумолимият стремеж на Мохамед към слава обтегна отношенията между съседните държави, излагайки на риск регионалната стабилност.

Историческото напрежение между Саудитска Арабия и ОАЕ е фон за тази променяща се динамика. Спорът за Бураими през 50-те години на ХХ век и уреждането на границите през 70-те години оставиха емирците да се чувстват ощетени и едва Арабската пролет ги сближи със споделената загриженост за Катар. Въпреки тези предизвикателства двете нации намериха допирни точки и укрепиха съюза си.

През последните години се наблюдава ескалация на съревнованието им за регионално господство. Икономическото предимство на ОАЕ, което се крепи на статута на Дубай като бизнес център, е изправено пред огромно предизвикателство от амбициозния план на Мохамед “Визия 2030”. Тази инициатива за трансформация, включваща перспективни проекти като “The Line” и насочена към сектори като развлеченията и пътуванията, се конкурира пряко с жизненоважни отрасли в ОАЕ.

Стратегическите стъпки на Саудитска Арабия, включително пускането на Riyadh Air и придобиването на футболния клуб Newcastle United, показват готовност да оспори пряко влиянието на ОАЕ. Освен това предстоящите разпоредби, задължаващи чуждестранните компании да установят регионални централи в Саудитска Арабия, са сигнал за съществена промяна в баланса на силите.

Дръзките политически маневри на престолонаследника принц Мохамед, като антикорупционната чистка през 2017 г. и инцидента с Джамал Хашоги през 2018 г., породиха опасения относно неговите неконтролирани амбиции. Конфликтът в Йемен подчертава нарастващото разминаване между двете държави, като Саудитска Арабия подкрепя йеменското правителство, а ОАЕ – сепаратистка група.

Развиващата се динамика между Саудитска Арабия и ОАЕ има далечни последици не само за региона на Персийския залив, но и за световната геополитика. Намирането на деликатен баланс между съответните им интереси и стремежи ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшна дестабилизация в Близкия изток.

Навигацията в тези сложни отношения ще бъде решаваща задача за двете държави през следващите години. Тъй като те се борят за регионално надмощие, последиците от ескалиращото съперничество заплашват да надхвърлят границите на Персийския залив, оказвайки влияние върху по-широката международна общност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.