НАЧАЛО Блокчейн

Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

декември 6, 2022 9:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

На 1 декември Пол Кругман, икономист и носител на Нобелова награда, изрази мнението си за блокчейн технологията в статия за New York Times (NYT).

В статията си Кругман, който през 2018 г. призна, че е скептично настроен спрямо крипто сподели:

Много хора казват, че преживяваме крипто зима. Но това може да не е всичко. Това все повече прилича на Fimbulwinter, безкрайната зима, която в скандинавската митология предшества края на света – в този случай на крипто света, не само на криптовалутите, но и на цялата идея за организиране на икономическия живот около известния блокчейн.

Той смята, че истинският въпрос е защо толкова много хора (големи финансови и бизнес инвеститори и такива на дребно) вярват, че именно „тази лоша идея“ е вълната на бъдещето.

Пол Кругман добави, че не е сигурен дали и колко хора са забелязали, че малкото институции, които сериозно се опитаха да използват блокчейн, се отказват от технологията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица


Носителят на Нобелова награда даде примери с Австралийската борса за ценни книжа (ASX) и интегрираната логистична компания Maersk, които наскоро обявиха спирането на своите блокчейн проекти.

Също така той сподели, че макар някои хора отново да го нападат, че не разбира блокчейн технологията според него изглежда, че „никога не е имало какво да се разбере„.

В туит Кругман заяви, че е шокиран от коментарите под статията. Икономистът е очаквал много по-голямо възмущение от крипто общността. Съдейки обаче по начинът, по който сектора приема думите му, той се чуди дали тази ера наистина не върви към своя край.

Слабата прогноза на Кругман за интернет

През 1998 Кругман предвиди, че до 2005 г. „ще стане ясно, че въздействието на интернет на икономиката е не по-голямо от това на факс машината“. Той сам е казвал, че рядко прави технологични прогнози, подчертавайки липсата си на експертиза в сферата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

Aave ще пусне третата версия на протокола си на Етериум

Платформата за DeFi кредитиране Aave е на път да пусне третата версия на своя протокол в Етериум след успешно DAO гласуване.

януари 27, 2023 13:24 2 мин. четене

Cardano: Чарлз Хоскинсън коментира прекъсването в мрежата

Притесненията на крипто общността в последно време са доста основателни на фона на повечето неприятни ситуации в пространството, случили се в последната година.

януари 26, 2023 19:00 2 мин. четене

Общността на Uniswap иска протокола да мине от блокчейна на Етериум към този на BNB

80% от притежателите на Uniswap (UNI) гласуваха в подкрепа на внедряването на v3 на протокола Uniswap във веригата на BNB.

януари 25, 2023 14:01 2 мин. четене

Етериум може да вкара функция за „скрити“ транзакции в мрежата

Съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предложи „скрита адресна система“ за подобряване на поверителността на транзакциите в блокчейна на Етериум.

януари 24, 2023 10:06 2 мин. четене