НАЧАЛО Блокчейн

Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

декември 6, 2022 9:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

На 1 декември Пол Кругман, икономист и носител на Нобелова награда, изрази мнението си за блокчейн технологията в статия за New York Times (NYT).

В статията си Кругман, който през 2018 г. призна, че е скептично настроен спрямо крипто сподели:

Много хора казват, че преживяваме крипто зима. Но това може да не е всичко. Това все повече прилича на Fimbulwinter, безкрайната зима, която в скандинавската митология предшества края на света – в този случай на крипто света, не само на криптовалутите, но и на цялата идея за организиране на икономическия живот около известния блокчейн.

Той смята, че истинският въпрос е защо толкова много хора (големи финансови и бизнес инвеститори и такива на дребно) вярват, че именно “тази лоша идея” е вълната на бъдещето.

Пол Кругман добави, че не е сигурен дали и колко хора са забелязали, че малкото институции, които сериозно се опитаха да използват блокчейн, се отказват от технологията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица


Носителят на Нобелова награда даде примери с Австралийската борса за ценни книжа (ASX) и интегрираната логистична компания Maersk, които наскоро обявиха спирането на своите блокчейн проекти.

Също така той сподели, че макар някои хора отново да го нападат, че не разбира блокчейн технологията според него изглежда, че “никога не е имало какво да се разбере“.

В туит Кругман заяви, че е шокиран от коментарите под статията. Икономистът е очаквал много по-голямо възмущение от крипто общността. Съдейки обаче по начинът, по който сектора приема думите му, той се чуди дали тази ера наистина не върви към своя край.

Слабата прогноза на Кругман за интернет

През 1998 Кругман предвиди, че до 2005 г. “ще стане ясно, че въздействието на интернет на икономиката е не по-голямо от това на факс машината”. Той сам е казвал, че рядко прави технологични прогнози, подчертавайки липсата си на експертиза в сферата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Биткойн представи версия 25.0: Подобрена производителност и нови функции

Наскоро основният софтуер на Биткойн (Bitcoin Core) пусна версия 25.0, която въвежда редица подобрения, поправки на грешки и оптимизации на производителността, както и актуализирани преводи.

май 30, 2023 13:58 2 мин. четене

Opera интегрира MultiversX за следващото ниво на Web3

MultiversX, блокчейн платформа с фокус върху метавселената, обяви партньорство с крипто браузъра на Opera, за да интегрира безпроблемно своята разрастваща се екосистема.

май 20, 2023 17:58 2 мин. четене

Near Protocol и Wormhole се обединяват за ефективни трансфери между блокчейн мрежите

Блокчейнът от първи слой Near Protocol и Wormhole Bridge работят заедно за разработване на леки клиентски решения, които поддържат трансфери между веригите, използвайки доказателства за нулево знание (ZK).

май 18, 2023 17:00 2 мин. четене

Китайското правителство насърчава развитието на блокчейн в страната

Китай има за цел да обучи половин милион експерти по блокчейн като част от усилията си да насърчи растежа на блокчейн и Web3 индустриите в страната. 

май 15, 2023 15:20 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.