НАЧАЛО Блокчейн

Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

06.12.2022 9:36 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат

На 1 декември Пол Кругман, икономист и носител на Нобелова награда, изрази мнението си за блокчейн технологията в статия за New York Times (NYT).

В статията си Кругман, който през 2018 г. призна, че е скептично настроен спрямо крипто сподели:

Много хора казват, че преживяваме крипто зима. Но това може да не е всичко. Това все повече прилича на Fimbulwinter, безкрайната зима, която в скандинавската митология предшества края на света – в този случай на крипто света, не само на криптовалутите, но и на цялата идея за организиране на икономическия живот около известния блокчейн.

Той смята, че истинският въпрос е защо толкова много хора (големи финансови и бизнес инвеститори и такива на дребно) вярват, че именно “тази лоша идея” е вълната на бъдещето.

Пол Кругман добави, че не е сигурен дали и колко хора са забелязали, че малкото институции, които сериозно се опитаха да използват блокчейн, се отказват от технологията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица


Носителят на Нобелова награда даде примери с Австралийската борса за ценни книжа (ASX) и интегрираната логистична компания Maersk, които наскоро обявиха спирането на своите блокчейн проекти.

Също така той сподели, че макар някои хора отново да го нападат, че не разбира блокчейн технологията според него изглежда, че “никога не е имало какво да се разбере“.

В туит Кругман заяви, че е шокиран от коментарите под статията. Икономистът е очаквал много по-голямо възмущение от крипто общността. Съдейки обаче по начинът, по който сектора приема думите му, той се чуди дали тази ера наистина не върви към своя край.

Слабата прогноза на Кругман за интернет

През 1998 Кругман предвиди, че до 2005 г. “ще стане ясно, че въздействието на интернет на икономиката е не по-голямо от това на факс машината”. Той сам е казвал, че рядко прави технологични прогнози, подчертавайки липсата си на експертиза в сферата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Нов блокчейн проект набра $100 милиона финансиране

Berachain (BERA), блокчейн, фокусиран върху децентрализираните финанси (DeFi), разкри, че е набрал впечатляващите $100 милиона в последния си кръг на финансиране.

14.04.2024 11:00 2 мин. четене

Дългоочакван Етериум проект стартира основната си мрежа

EigenLayer, протоколът за рестейкинг на Етериум (ETH), официално обяви старта на своята мрежа в неотдавнашно изявление, публикувано в X.

10.04.2024 13:00 1 мин. четене

Нов блокчейн засенчва Етериум и Arbitrum по обем на транзакции

Решението на Coinbase за мащабиране от втори слой, Base, демонстрира по-висока производителност в сравнение с платформи като Arbitrum и Етериум, особено по отношение на дневния обем на транзакциите.

07.04.2024 17:00 1 мин. четене

Меме криптовалутите: Натоварват ли прекалено много мрежата на Solana?

Мрежата на Solana в момента изпитва значително напрежение, борейки се с притока на транзакции, предизвикан от неотдавнашното нарастване на активността на меме монетите.

06.04.2024 13:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Блокчейн е загуба на време и енергия, твърди нобелов лауреат”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.