НАЧАЛО Биткойн

Биткойн скочи над $22,000 на фона на банкови сривове

март 13, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн скочи над $22,000 на фона на банкови сривове

Цената на Биткойн (BTC) се повиши, тъй като администрацията на Байдън бърза да предотврати колапса на Silicon Valley Bank (SVB).

Съобщава се, че Министерството на финансите провежда спешни срещи, за да определи дали трябва да гарантира, че всички вложители в SVB ще бъдат обезщетени след внезапния срив на банката.

Сривът на SVB

Сривът на бизнеса доведе до опасения, че може да предизвика паника във финансовата система на САЩ. Според Washington Post FDIC търси купувач за калифорнийската банка през уикенда, преди отварянето на пазарите днес. Все още обаче не е взето окончателно решение и е възможно да не се стигне до сделка.

Изданието се позовава на хора, които говорят за вътрешни обсъждания в Министерството на финансите, Федералния резерв и FDIC.

Внезапното, широко разпространено разбиране, че американските банкови сметки, включително корпоративните, са застраховани само до $250,000 от FDIC, съвпадна с рязкото обръщане на цената на BTC. Биткойн скочи от 24-часово дъно от около $20,400 до $22,700 – увеличение от 11%.

Биткойн и съвременната банкова система

Псевдонимният създател на BTC, Сатоши Накамото, изрично създаде оригиналната криптовалута като отговор и алтернатива на съвременната банкова система. Активът се ражда в резултат на финансовата криза от 2008 г., когато за последен път американските банки и финансови институции се сриват за сметка на обикновените граждани.

Създавайки първата в света криптовалута, Накамото имаше за цел да създаде парична система с изначално оскъдно предлагане, подкрепена от прозрачни и проверими средства за обработка и валидиране на транзакциите без нужда от банка или посредник. Изобретателят на Биткойн описва своето творение като антидот на съвременната финансова система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Робърт Кийосаки: Предстоят още банкови сривове


Крипто индустрията и банковата система

Крипто индустрията се бори със свои собствени проблеми с банковата система след срива на Silvergate. Тази банка посочи регулаторния натиск и “последните развития в индустрията” като причина да затвори врати.

Затварянето ѝ предизвика спада на криптопазарите миналата седмица, а падането на Silicon Valley Bank също пряко засегна индустрията. Circle, компанията, която стои зад стабилната монета USDC, разкри, че има $3.3 милиарда от своите $43 милиарда резерви в Silicon Valley Bank.

Разкритието доведе до срив в цената на USDC, която спадна до $0.84, а към момента на публикуване се търгува на $0.99. Фирмата ще използва своите ресурси и вътрешен капитал, за да покрие недостигащите средства.

Главният изпълнителен директор на най-голямата по обем криптоборса в света Чанпен Джао предупреди, че всяка стабилна монета, обвързана с банковата система, може да се сблъска с подобни проблеми в бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Какво може да се случи с Биткойн след решението на Фед относно лихвените проценти?

Биткойн трейдърите и инвеститорите очакват с нетърпение съобщението на Федералния резерв (Фед) относно лихвените проценти, което се очаква да окаже значително влияние върху крипто пазара.

март 22, 2023 16:00 3 мин. четене

Биткойн: Пазарът може да е свръхкупен – какво следва?

Стрелката на индекса на страха и алчността (Crypto Fear and Greed Index), инструмент за измерване на пазарните настроения към криптовалутите, се повиши до нов връх, който не е достиган от ноември 2021 г. – когато Биткойн достигна $69,000.

март 22, 2023 7:00 2 мин. четене

Биткойн ще стигне $50,000 по-бързо отколкото повечето хора очакват

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, наскоро сподели актуализираните си виждания за потенциалния възход на Биткойн.

март 21, 2023 20:00 2 мин. четене

Биткойн: MicroStrategy почти изплуваха на цената на покупка

Стойността на Биткойн се доближава до средната покупна цена на най-големия публичен притежател на криптовалутата – MicroStrategy.

март 21, 2023 19:00 2 мин. четене