НАЧАЛО Биткойн

Биткойн навършва 14 години днес

януари 3, 2023 12:20 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн навършва 14 години днес

Биткойн, най-голямата и най-популярна криптовалута в света, празнува днес своя 14-и рожден ден. На 3 януари 2009 г. първият блок от блокчейна на Биткойн, известен като "генезисния блок", е изкопан от псевдоанонимния(те) разработчик(и), известен(и) като Сатоши Накамото.

Въпреки предизвикателствата през годините, Биткойн продължи да се разраства, превръщайки се в алтернатива на централизирания финансов свят.

Със сигурност може да се каже, че последните 14 години бяха невероятни за индустрията. След дългия път, който Биткойн извървя, след множество възходи и падения, човек е редно да разгледа всичко, което флагманската криптовалута е постигнала и преживяла за такъв кратък период от време. Кратък период за революционна технология, която цели да промени финансовия свят, като може би тя се доближава все повече до крайната си цел.

Криптовалутите преживяха тежка 2022 г., след като достигнаха рекордно високи стойности в края на миналата година. Фактори като затягането на политиката на Фед, имплозиите на екосистемата Terra (LUNA) и UST, фалита на хедж фондовете Three Arrows Capital, краха на борсата FTX, допринесоха за срива на криптовалутите през последните 12 месеца.

Външни фактори като войната в Украйна, последиците от пандемията COVID, климатичните промени, също повлияха за низходящия тренд, който наблюдаваме в последно време.

Независимо от всичко това, мнозина смятат, че пазарът е към края на своя мечи цикъл и е близо до своето дъно. Остава малко повече от година до халвинг събитието на Биткойн и немалка част от крипто общността е позитивно настроена, в очакване на следващия бичи пазар.

Преди 14 години почти никой не беше чувал за технологията на Биткойн, а в днешни дни криптовалутата е изключително популярна.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Трейдър разкрива прогноза въз основа на четиригодишния цикъл


Историческият ръст на Биткойн сочи към стабилния растеж през множество бичи и мечи пазарни цикли. По данни на Glassnodes близо 60% от монетите в обращение не са се движили в продължение на една година. Това показва, че доверието в актива остава солидно.

Тъй като държавите изготвят законови рамки около използването на криптовалути, предстоящите месеци и години ще бъдат ключови за Биткойн и остатъка от пазара.

Към момента на писане на статията Биткойн (BTC) се търгува около $16,750 – което е спад от над 75% от най-високата стойност от $69,000, достигната през ноември 2021 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Има ли Етериум по-голяма перспектива за растеж от Биткойн?

Според проучване около 60% от инвеститорите смятат, че перспективите за растеж на Етериум (ETH) са по-убедителни в сравнение с Биткойн (BTC).

януари 31, 2023 9:03 2 мин. четене

Биткойн: Какви са настроенията на пазара в момента?

С края на януари инвеститорите започват да проявяват признаци на алчност към криптовалутите, каквито не са наблюдавани от повече от година, по данни на Coinglass.

януари 31, 2023 7:01 2 мин. четене

Биткойн: „Очаква ни дълга година“, твърди Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен разгледа историческото движение на цената на Биткойн (BTC) с цел да разбере какво може да предстои.

януари 30, 2023 20:00 2 мин. четене

Ще има тест за Биткойн преди да се изстреля – макроикономически експерт

Икономическият експерт Лин Олдън твърди, че макроикономическите условия подсказват за по-нататъшни ръстове на Биткойн (BTC) през следващите няколко месеца.

януари 30, 2023 14:10 2 мин. четене