НАЧАЛО Биткойн

Биткойн може да помогне на САЩ да създаде „икономически бум“

септември 20, 2022 10:19 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн може да помогне на САЩ да създаде „икономически бум“

Макроикономистът Люк Громен твърди, че САЩ имат изгода от приемането на Биткойн (BTC). 

Ще остане ли долара световна резервна валута?

По време на дискусия в подкаста на Натали Брюнел от 14 септември Громен бе попитан за бъдещето на американския долар като резервна валута – той обясни:

Мисля, че трябва разграничим резервна валута от основен резервен актив. Мисля, че доларът все още ще е основната резервна валута, като платежна релса, по същия начин, по който английският език е основният говорим езика, благодарение на мрежови ефекти. 

Мисля че има много малък шанс държавните облигации да са основен резервен актив до 10-20 години. И мисля, че някакъв вид неутрален резервен актив трябва да вземе мястото им, като това вече се случва. 

Златото например. Като видим последните 9 години, глобалните централните банки са продали нетно $16 милиарда в облигации и са купили четвърт трилион в злато. И хората казват: „И какво? Това са само четвърт трилион долара.“ И казват това докато не започнат да преоценяват, което централните банки могат да правят когато си решат защото имат преси за принтиране.

Биткойн може да е решение

Громен отбеляза, че приемането на флагманската криптовалута като суверенен актив може да даде на САЩ допълнително предимство и да създаде икономически бум. В допълнение активът може да осигури предимство пред глобални конкуренти като Китай и Русия, спомена той.

Според Громен Биткойн може да бъде опция за САЩ, особено ако Китай и Русия изберат да трупат злато – сценарий, който би се изразил във „взрив“ на пазара на облигации. 

Въпреки това макроикономистът посочи, че за негово объркване в момента политиците в САЩ разглеждат най-голямата криптовалута като заплаха за долара. 

Биткойн може да бъде суверенен актив на Съединените щати – той наистина може да бъде огромен положителен актив за САЩ. 

<…> Мисля, че в крайна сметка силите, свързани с финансовата страна на САЩ, абсолютно го възприемат като заплаха, а не трябва. Това зависи от начина, по който бихме могли да го използваме. Ако излезем и кажем: добре, Русия и Китай, искате да складирате злато, ние ще уреждаме търговията в BTC. Това напълно ще взриви пазара на облигации.

<…> Ще имаме икономически бум.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чанпен Джао коментира глобалните крипто регулации


Заплаха ли е Биткойн за долара?

В същото време Громен призна, че ръстът на Биткойн застрашава долара, но изключи възможността активът да го замени. В тази насока той предупреди, че растежът на BTC не бива да се разглежда като балон. 

Това не е балон, [растежът] ви казва какво се случва. То е много добър индикатор за ликвидността нагоре и надолу и затова смятам, че е заплаха. Не знам дали непременно трябва да замени долара. Не мисля, че ще го направи.

Освен това Громен изтъкна, че Биткойн е изправен пред постоянен риск да бъде негативно повлиян от правителствени политики. Той отбеляза, че макар правителството да е способно да попречи на Биткойн, едва ли ще бъдат предприети активни мерки. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн: 60% от финансовите съветници са с бичи настроения

Петото годишно проучване Bitwise/VettaFi 2023 Benchmark Survey, проведено сред над 400 финансови консултанти, установи, че тези институции остават силно ангажирани с криптовалутите въпреки спада в цените на Биткойн (BTC) и други криптовалути.

януари 27, 2023 8:06 2 мин. четене

Биткойн: „Сега е времето за натрупване“, твърди стратег на Bloomberg

Старши макростратегът на Bloomberg Intelligence Майк МакГлоун каза, че Биткойн (BTC) вероятно ще достигне шестцифрена стойност, но кога?

януари 27, 2023 7:05 2 мин. четене

Биткойн: Трейдър предвижда скок до $30,000 – ето кога

Широко следен крипто стратег е оптимист, че Биткойн (BTC) може да нарасне с двуцифрен процент от текущата цена.

януари 26, 2023 20:00 1 мин. четене

Tesla продължавa да държи 9,720 BTC въпреки трудната 2022 г.

Производителят на електромобили Tesla продължава да държи приблизително 9,720 Биткойна (BTC), губейки $34 милиона от инвестицията си поради спада на цените към края на 2022 г.

януари 26, 2023 17:00 2 мин. четене