НАЧАЛО Биткойн

Биткойн миньорите стават прекалено много – има ли печалба за всички?

септември 28, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн миньорите стават прекалено много – има ли печалба за всички?

Доклад на Glassnode разкри, че въпреки забележителния ръст на общите мрежови такси и на дела на приходите на миньорите от тези такси през последните месеци, приходите на Биткойн (BTC) миньорите са останали сравнително скромни.

Glassnode, доставчик на данни за веригата, обясни това явление с повишената активност, свързана с надписи и нареждания в мрежата на Биткойн, което води до повишено търсене на блоково пространство.

Тъй като потребителите проучиха появилата се тенденция на незаменяемите токени (NFT) под формата на текстово съдържание и изображения във веригата, ангажираността на потребителите в мрежата на Биткойн (BTC) рязко нарасна. Вследствие на това търсенето на блоково пространство отбеляза бърз растеж. Този рязък скок на транзакциите доведе до претоварване на мемпула на Биткойн и последващо ескалиране на мрежовите такси.

Данните на Glassnode показват, че общите такси са нараснали с 216%, от приблизително ~12 BTC/ден до 38 BTC/ден, а делът на приходите на миньорите от такси се е увеличил от 1% на 4%.

Въпреки тези значителни увеличения Glassnode отбелязва, че разглеждани в абсолютни и исторически стойности, те остават относително малки. Стартирането на Inscriptions и Ordinals през февруари, заедно с последвалото рязко нарастване на търсенето на пространство за блокове, предизвика нов интерес към минната дейност в мрежата. Освен това въвеждането на по-нови ASIC платформи допринесе за рязко нарастване на новото търсене на услуги за добив в мрежата.

През този период цената на BTC демонстрира възходяща траектория, като отбеляза ръст от над 40% от 1 януари насам, стимулирайки повече хора да се присъединят към общността за добив във веригата. Това рязко нарастване на участниците доведе до повече конкуренция за възнагражденията за добив, които са се увеличили с 50% от февруари насам.

Макар че както мрежовите такси, така и делът на миньорите в тези такси отбелязаха съответното увеличение от февруари насам, наградата, спечелена на екзахаш, достигна нови исторически минимуми поради рязкото увеличаване на броя на миньорите, които се конкурират за същите награди. По данни на Glassnode миньорите вече ще печелят само 2.26 BTC (приблизително $60,000) за активен екзахаш в мрежата.

В доклада се посочва още, че миньорите в мрежата на Биткойн може би наближават точката на потенциална нерентабилност, тъй като средната цена за придобиване на миньор в момента се намира на ниво 10% спад на премията в сравнение с текущата спот цена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.