НАЧАЛО Биткойн

Биткойн (BTC) е мъртъв, твърдят от The Economist

19.11.2022 9:58 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC) е мъртъв, твърдят от The Economist

В неотдавнашен доклад, публикуван от The Economist, озаглавен "Това ли е краят на крипто?", те разказват на аудиторията си как дигиталните валути са се сринали през последните месеци и колко катастрофален е бил крахът на FTX.

От ноември 2021 г. до ноември 2022 г. Биткойн (BTC) е паднал от $69,000 на $16,000.

Това ли е краят на криптовалутите?

Биткойн е спаднал с повече от 75% само за една година като инвеститорите в пространството в момента са с мечи настроения за бъдещето на криптопазара. В същото време Биткойн спадна под $16,000 за кратък период от време, когато FTX, една от най-големите борси за криптовалути, се сгромоляса преди няколко седмици.

Падението на FTX беше едно от най-значимите негативни събития тип “черен лебед”, които засегнаха криптопазара като цяло. Цената на повечето дигитални валути спадна и други борси или кредитни компании трябваше да спрат тегленията, за да останат активни в индустрията.

Сега The Economist съобщава, че Биткойн и криптовалутите са достигнали края си след повече от 13 години, откакто Биткойн беше пуснат за първи път.

Докладът гласи следното:

Днес не е останало нищо друго освен 1 милиоон разярени кредитори, десетки разклатени криптофирми и множество регулаторни и криминални проверки. Високоскоростната имплозия на FTX нанесе катастрофален удар на индустрия с история на провали и скандали. Никога досега криптоиндустрията не е изглеждала толкова престъпна, разточителна и безполезна.

Обективни ли са критиците на криптовалутите?

Въпреки това в доклада не се говори за това как традиционните финансови пазари също са засегнати от настоящата глобална инфлационна криза и повишаването на лихвените проценти. Освен това имаше и много големи компании, които загубиха повече от 80% от стойността си за една година. Ето защо е важно да вземем предвид всички тези неща, когато говорим за текущото състояние на пазара на криптовалути.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден


Нещо повече, дигиталните валути позволиха на хората от цял свят, особено в развиващите се страни, да избегнат диктаторските правителства и техния контрол и да изпращат и получават трансгранични плащания, без да е необходимо да разчитат на централизирани финансови компании.

Случаят със Салвадор може да се използва, за да се илюстрира как използването на Биткойн е помогнало на семействата да избегнат плащането на високи такси при прехвърлянето на средства между Съединените щати и родната им страна. Благодарение на разрастването на Биткойн в Салвадор са спестени над $400 милиона годишно от комисиони, които преди това са били плащани на компании като MoneyGram или Western Union.

Освен това Биткойн и криптовалутите работят с ясно определени цикли. Инвеститорите и физическите лица, които се интересуват от цената и знаят как да управляват тези цикли са тези, които създават най-успешните компании в пространството.

Към момента на публикуване Биткойн се търгува на цена от около $16,500 и има пазарна капитализация от $318 милиарда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Доминацията на Биткойн на крипто пазарите продължава да расте

Доминацията на Биткойн на пазара на криптовалути достигна най-високата си точка от три години насам, което показва силно търсене на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи най-големия дигитален актив.

16.04.2024 9:00 1 мин. четене

Биткойн ще се срине до $20,000 според икономист – каква е причината?

С нарастването на геополитическото напрежение и разрастването на сблъсъците в конфликта между Израел и Иран Биткойн е подложен на низходящ натиск.

15.04.2024 12:00 2 мин. четене

Исторически точен анализатор прогнозира нов връх на Биткойн

Трейдър, известен с това, че точно предсказа дъното на мечия пазар на Биткойн през 2018 г., сега предполага, че скорошната корекция позиционира BTC за потенциален скок до нов исторически връх.

15.04.2024 8:00 1 мин. четене

Биткойн и алткойните започват да се възстановяват – кавко следва?

През уикенда цената на Биткойн отбеляза значителен спад, който е един от най-силните през последните седмици.

15.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.