НАЧАЛО Биткойн

Биткойн (BTC) е мъртъв, твърдят от The Economist

ноември 19, 2022 9:58 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн (BTC) е мъртъв, твърдят от The Economist

В неотдавнашен доклад, публикуван от The Economist, озаглавен "Това ли е краят на крипто?", те разказват на аудиторията си как дигиталните валути са се сринали през последните месеци и колко катастрофален е бил крахът на FTX.

От ноември 2021 г. до ноември 2022 г. Биткойн (BTC) е паднал от $69,000 на $16,000.

Това ли е краят на криптовалутите?

Биткойн е спаднал с повече от 75% само за една година като инвеститорите в пространството в момента са с мечи настроения за бъдещето на криптопазара. В същото време Биткойн спадна под $16,000 за кратък период от време, когато FTX, една от най-големите борси за криптовалути, се сгромоляса преди няколко седмици.

Падението на FTX беше едно от най-значимите негативни събития тип „черен лебед“, които засегнаха криптопазара като цяло. Цената на повечето дигитални валути спадна и други борси или кредитни компании трябваше да спрат тегленията, за да останат активни в индустрията.

Сега The Economist съобщава, че Биткойн и криптовалутите са достигнали края си след повече от 13 години, откакто Биткойн беше пуснат за първи път.

Докладът гласи следното:

Днес не е останало нищо друго освен 1 милиоон разярени кредитори, десетки разклатени криптофирми и множество регулаторни и криминални проверки. Високоскоростната имплозия на FTX нанесе катастрофален удар на индустрия с история на провали и скандали. Никога досега криптоиндустрията не е изглеждала толкова престъпна, разточителна и безполезна.

Обективни ли са критиците на криптовалутите?

Въпреки това в доклада не се говори за това как традиционните финансови пазари също са засегнати от настоящата глобална инфлационна криза и повишаването на лихвените проценти. Освен това имаше и много големи компании, които загубиха повече от 80% от стойността си за една година. Ето защо е важно да вземем предвид всички тези неща, когато говорим за текущото състояние на пазара на криптовалути.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Ел Салвадор ще купуват по един Биткойн (BTC) всеки ден


Нещо повече, дигиталните валути позволиха на хората от цял свят, особено в развиващите се страни, да избегнат диктаторските правителства и техния контрол и да изпращат и получават трансгранични плащания, без да е необходимо да разчитат на централизирани финансови компании.

Случаят със Салвадор може да се използва, за да се илюстрира как използването на Биткойн е помогнало на семействата да избегнат плащането на високи такси при прехвърлянето на средства между Съединените щати и родната им страна. Благодарение на разрастването на Биткойн в Салвадор са спестени над $400 милиона годишно от комисиони, които преди това са били плащани на компании като MoneyGram или Western Union.

Освен това Биткойн и криптовалутите работят с ясно определени цикли. Инвеститорите и физическите лица, които се интересуват от цената и знаят как да управляват тези цикли са тези, които създават най-успешните компании в пространството.

Към момента на публикуване Биткойн се търгува на цена от около $16,500 и има пазарна капитализация от $318 милиарда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Твърде късно ли е да закупите Биткойн преди 2023?

Биткойн все още диктува модата в крипто света. Но дали си струва да купите сега? Има ли нови проекти на хоризонта? Нека видим в тази статия.

декември 8, 2022 17:19 1 мин. четене

Биткойн: Въпреки забраната, Китай още е движеща сила в пространството

Въпреки че Китай започна да ограничава използването на криптовалути, най-вече на Биткойн (BTC), още през 2013 г., оттогава страната неволно придоби и запази статута на тих крипто кит.

декември 8, 2022 13:55 1 мин. четене

Биткойн обезпечението на Binance вдъхва доверие на пазара

Според световната одиторска компания Mazars гигантът криптоборсата Binance има достатъчно резерви, за да подкрепи Биткойните (BTC) на своите потребители.

декември 8, 2022 12:40 1 мин. четене

Биткойн: Вижте колко са реализираните загуби на инвеститорите

След тазгодишния срив на криптопазарите много от инвеститорите, както тези на дребно, така и институционалните намалиха експозицията си към Биткойн или напълно избягаха от позициите си.

декември 8, 2022 7:37 1 мин. четене