НАЧАЛО Други

Binance обвинени в плагиатство на NFT генератор с изкуствен интелект

05.03.2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Binance обвинени в плагиатство на NFT генератор с изкуствен интелект

Chatcasso бе обявен за победител в BNB Chain хакатона за своя новаторски инструмент за създаване на NFT, задвижван от изкуствен интелект (ИИ).

Само два месеца след връчването на награда на Chatcasso, борсата за криптовалути Binance беше обвинена, че е копирала инструмента и е стартирала свой собствен инструмент за създаване на NFT, базиран на ИИ, Bicasso.

На 1 март главният изпълнителен директор на Binance Чанпен “CZ” Джао обяви пускането на Bicasso, който може да се използва за “превръщане на творческите ви виждания в NFT с помощта на ИИ”.

Член на общността на име “ggoma” обаче забеляза, че потребителският интерфейс и възможностите на Bicasso поразително приличат на проекта Chatcasso, който беше отличен с първа награда в хакатона.

Победата на Chatcasso в хакатона им донесе $5,000 в Binance за създаването на инструмент за създаване на незаменяеми токени, задвижван от изкуствен интелект.

Проектът Chatcasso впечатли съдиите с иновативното си използване на AI технология за създаване на уникални NFT. Те бяха обявени за победители в състезанието. Само два месеца по-късно обаче Binance пусна Bicasso – подобен инструмент, базиран на ИИ, който според мнозина е копие на проекта Chatcasso.

От Binance отхвърлиха обвиненията в плагиатство, като заявиха, че Bicasso е експериментален проект, създаден от малък екип в Binance като тест, и че NFT и ИИ са концепции, върху които работят много участници в индустрията. Те също така уточниха, че името Bicasso е вдъхновено от инструмента на OpenAI “Dall-E”, който се позовава на художника Салвадор Дали, и че екипът им е харесал тази концепция.

Въпреки тези обяснения много хора в общността смятат, че Binance е копирала и популяризирала проекта Chatcasso като собствен. Приликите между двата проекта са поразителни и някои обвиняват борсата, че е откраднала иновативните идеи на Chatcasso.

Членът на общността “ggoma” беше шокиран да види, че такава голяма компания като Binance копира всичко, чак до името. “Това е не само неетично, но и объркващо за потребителите. Имената са толкова сходни, че е трудно да ги различиш”, заявиха те.

Целият този епизод накара мнозина от общността да се отнасят скептично към участието в хакатони в бъдеще. Ако пазарен лидер като Binance може да ребрандира иновативни идеи на по-късен етап, това изпраща послание на разработчиците, че от техния труд може да бъде откраднат.

“Надяваме се, че Binance осъзнава въздействието на действията си и предприема стъпки, за да поправи грешките си”, добави ggoma, като същевременно предупреди строителите, че “има компании, които ще се опитат да се възползват от вашия труд”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн NFT: Пазарът ще достигне $4.5 милиарда до 2025, според Galaxy Digital


Bicasso на Binance се превърна в незабавен хит сред инвеститорите в NFT. Задвижваният от изкуствен интелект генератор регистрира 10 ,000 изсичания на токени само за 2 часа и половина.

Въпреки това спорът около предполагаемото плагиатство на Binance накара мнозина да се чудят дали компанията ще понесе някакви последствия за действията си. Само времето ще покаже дали ще бъдат подведени под отговорност за копирането на проекта Chatcasso или ще продължат да се радват на успеха на Bicasso без никакви последствия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогресът на крипто през последните години в очите на основателя на Етериум

Бутерин наскоро направи някои коментари по отношение на еволюцията на криптовалутите от 2018-2019 г. досега.

20.06.2024 21:30 1 мин. четене

Дългът на САЩ достигна поредният нов рекорд

Държавният дълг на САЩ достигна нов рекорден връх от $34.753 трилиона, като само за последния ден това число се е увеличило с над $70 милиарда и продължава да се покачва.

20.06.2024 21:00 1 мин. четене

Швейцарската централна банка отново намали лихвения процент

Швейцарската централна банка намали основния си лихвен процент на второ поредно заседание, като по този начин подчерта разминаването си с европейските и американските си колеги в управлението на инфлацията.

20.06.2024 20:30 1 мин. четене

БРИКС: Кенеди младши обвинява САЩ за възхода на съюза

Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши неотдавна отдаде нарастващото влияние на БРИКС на действията на САЩ.

20.06.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.