НАЧАЛО Биткойн

Биткойн няма да убие долара – ето какво обаче може

04.03.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн няма да убие долара – ето какво обаче може

Икономистът Даниел Лакале наскоро изрази опасения относно бъдещата траектория на щатския долар, като ги отдаде не на появата на криптовалути като Биткойн, а по-скоро на фискалните стратегии на страната.

Лакале обръща внимание на тревожната ескалация на държавния дълг, който е надхвърлил $34 трилиона и продължава да нараства със скорост от $1 трилион на всеки сто дни. Тази тенденция, твърди той, е неустойчива, особено на фона на период, характеризиращ се с предполагаемо икономическо възстановяване, подчертано от силното разширяване на заетостта и нарастващите доходи.

Основният аргумент на Лакале е бързият темп, с който се натрупва дългът в сравнение с растежа на БВП на страната. Коригирано с натрупването на публичен дълг, това съотношение представлява най-неблагоприятният сценарий от 1930 г. насам. Лакале подчертава парадокса на привидно стабилните икономически резултати, съпоставени с безпрецедентното нарастване на държавния дълг. Той оспорва идеята за истинско възстановяване, като подчертава намаляващата покупателна способност на заплатите и нарастващото финансово напрежение за американските домакинства, изострено от стагнацията на реалния ръст на заплатите.

Лакале критикува съвременната парична теория (ММТ) – спорна икономическа доктрина, която някои тълкуват като подкрепяща неограничените държавни разходи, при условие че държавата запази контрола върху валутата си. Според ММТ основният ограничител на държавните разходи е инфлацията.

Въпреки това Лакале твърди, че постоянната фискална експанзия на САЩ, въпреки официалната инфлация от 20% за четири години, отразява безразсъдно пренебрегване на дългосрочното икономическо здраве и стабилността на долара. Той предупреждава за съблазнителната идеология на ММТ, като предупреждава за опасностите, свързани с нейното практическо прилагане, което в крайна сметка натоварва семействата с последиците от фискалната неразумност.

Въпреки забележителния ценови скок на Биткойн, надхвърлил $64,000 в условията на нарастващ държавен дълг и инфлационен натиск, Лакале твърди, че криптовалутата не представлява основна заплаха за статута на щатския долар като световна резервна валута.

Вместо това той определя ерозията на доверието във фискалната и паричната политика на правителството като по-значим риск. Лакале предупреждава за внезапната загуба на паричен суверенитет, когато доверието във фискалната дисциплина на правителството отслабне, което може да предизвика порочен кръг от ескалиращи разходи по заеми, повишена инфлация и в крайна сметка – потенциално изместване на превъзходството на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Исторически момент: Биткойн успешно завърши своя четвърти халвинг

Халвингът на Биткойн – събитие, което се повтаря на всеки 210,000 блока или приблизително на всеки четири години – води до намаляване наполовина на възнагражденията за добив на миньорите.

20.04.2024 3:16 1 мин. четене

Биткойн е измама и безнадеждна валута според директора на JPMorgan

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, продължава да бъде яростен критик на Биткойн (BTC), като го смята за измамен актив, а не за легитимна валута.

19.04.2024 20:00 1 мин. четене

Ето защо цените на Биткойн и криптовалутите може да се сринат след халвинга

Цената на Биткойн отбеляза значителен спад от историческия си връх, като не успя да поддържа инерцията и проби под ключовите нива на подкрепа около $68,300 и $63,400 преди отново да се върне над $64,000 към 19 април.

19.04.2024 14:00 3 мин. четене

Цената на Биткойн вероятно ще спадне след халвинга – JPMorgan

Според неотдавнашен изследователски доклад на JPMorgan предстоящото намаляване на възнаграждението от добив на Биткойн наполовина се очаква да има негативно отражение върху пазара на криптовалути.

19.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.