НАЧАЛО Биткойн

Банковата система консумира два пъти повече енергия от Биткойн

май 17, 2021 18:44 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банковата система консумира два пъти повече енергия от Биткойн

На фона на продължаващите опасения относно потреблението на енергия за добив на Биткойн (BTC), ново проучване посочва, че традиционната банкова система консумира много повече енергия от Биткойн мрежата.

Криптовалутната компания Galaxy Digital на Майкъл Новограц публикува доклад в петък, озаглавен „За потреблението на енергия на Биткойн: Количествен подход към субективен въпрос“, предоставящ достъп за отворения код до своята методология и изчисления.

Съставено от подразделението на Galaxy за копаене на крипто, проучването изчислява, че годишното потребление на електроенергия на Биткойн възлиза на 113,89 TWh, включително енергия за потребление на енергия от страна на копачите, потребление на енергия от пуловете и потребление на енергия от нодовете (възли). Тази сума е поне два пъти по-ниска от общата консумирана енергия от банковата система, както и от златната индустрия на годишна база, според оценките на Galaxy.

Докато енергийното потребление на Биткойн е прозрачно и лесно за проследяване в реално време с помощта на инструменти като индекса за потребление на електроенергия на Cambridge (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index), оценката на потреблението на енергия в индустрията на златото и традиционната финансова система не е толкова ясна, заяви Galaxy Digital Mining.

Банковата индустрия не отчита директно данни за потреблението на електроенергия“, се казва в доклада и се добавя, че системата за банкиране на дребно и търговски банки изисква множество слоеве за сетълмент, докато Биткойн предлага окончателен сетълмент. 

Предвид оценките на Galaxy за потребление на енергия от банкови центрове за данни, банкови клонове, банкомати и центрове за данни на мрежите на картите, общото годишно потребление на енергия на банковата система се оценява на 263,72 TWh в световен мащаб.

За да изчисли енергийното потребление на златната индустрия, Galaxy Digital Mining внедри оценки за общите емисии на парникови газове в индустрията, предоставени в доклада на Световния съвет по златото, озаглавенЗлатото и изменението на климата: настоящи и бъдещи въздействия“. 

Както се оценява в проучването, златната индустрия използва приблизително 240,61 TWh годишно. „Тези оценки могат да изключат ключови източници на енергопотребление и емисии, които са ефекти от втория ред на златната индустрия, като енергийната и въглеродната интензивност на гумите, използвани в златните мини„, отбелязаха Galaxy.

Анализът на Galaxy Digital за потреблението на енергия на Биткойн идва на фона на голям криптопазарен срив, който следва решението на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск да спре да приема BTC като плащане за покупки на автомобили поради опасения за околната среда. 

Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не трябва да води до големи разходи за околната среда“, написа главният изпълнителен директор в Twitter миналата седмица.

Ходът на Мъск предизвика сериозна критика от страна на крипто общността, като някои заявиха, че SpaceX ще трябва да се насочи към „по-устойчива енергия„, за да не „изглежда като безидеен лицемер“.

Малко над $400 милиарда напуснаха криптопазарите, предполагаемо след като Мъск се включи в Twitter с неговото съобщение. Биткойн спадна под $43,000 за първи път от началото на февруари. Очевидно изпълнителят донесе повече стрес на пазара, като намекна, че Tesla планира скоро да извади Биткойн от баланса си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пазарът е обхванат от ‘сериозен страх’ след туита на Мъск

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Очаква ни най-големия срив от десетилетия – Р. Кийосаки

Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат татко, беден татко“ предупреждава за голям финансов срив, който според него ще се отрази на Биткойн (BTC) и благородните метали.

септември 27, 2022 20:07 1 мин. четене

Редица американски щати съдят Nexo за нерегистрирано предлагане на ценни книжа

В понеделник щатските регулатори на ценни книжа в Калифорния и няколко други щата предприеха действия срещу Nexo Group, компанията майка на крипто заемодателя Nexo, като нарекоха продукта на компанията Earn Interest Product нерегистрирана ценна книга.

септември 27, 2022 17:40 1 мин. четене

Борсата FTX спечели търга за активите на Voyager Digital

Voyager Digital съобщи, че с оферта от около $1.4 милиарда на FTX спечели търга за активите на фалиралата компания.

септември 27, 2022 15:33 1 мин. четене

Биткойн: Рекорден обем шортове на актива

Биткойн (BTC) се шортва от големите институционални инвеститори с рекордни темпове, твърди водещ мениджър на цифрови активи.

септември 27, 2022 14:02 1 мин. четене