НАЧАЛО Други

Банковата криза през 2023 ще надмине срива от 2008 – Ето защо

май 9, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банковата криза през 2023 ще надмине срива от 2008 – Ето защо

Според икономиста Питър Сейнт Онж сегашната банкова криза е по-мащабна в сравнение със събитията, случили се преди около 15 години.

Очевидно е, че кризата е далеч от своя край. Сент Онж наскоро подчерта във видеоклип, че банковият сектор е претърпял по-големи загуби по отношение на активите, отколкото по време на световната финансова криза от 2008 г.

Сент Онж съветва инвеститорите да очакват допълнителни сривове, въпреки че Федералният резерв е направил изявления, които сочат обратното.

В отговор на потвърждението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, че “банковата система на САЩ е сигурна и стабилна”, секторът преживя значителен спад. По-специално, акциите на PacWest, известен регионален кредитор, спаднаха с повече от 50% на вторичния пазар.

В допълнение към неотдавнашния срив на First Republic, банковият срив през 2023 г. официално надмина срива от 2008 г. по отношение на унищожените активи. Тази ирония се дължи на нашата уж “стабилна и устойчива” банкова система.

Според Сейнт Онж сривът на First Republic и други банки представлява само върха на айсберга.

Правейки паралели с банковата криза от 2008 г., той прогнозира, че стотици банки ще фалират през следващите 12 месеца, тъй като икономиката изпитва последиците от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през последната година.

Това, което засилва безпокойството, е, че въз основа на събитията от 2008 г. тези първоначални сривове са само началото – прелюдия към значително намаляване на броя на банките, изпитващи затруднения.

В груби цифри през 2008 г. в САЩ фалираха 25 банки, а през следващите четири години – общо 440. Това се равнява на средно 110 банки годишно в сравнение със само две банки годишно преди кризата.

Следователно тепърва ще станем свидетели на пълния мащаб на това, което ни очаква.

Обикновено повишаването на лихвените проценти отнема 12-18 месеца, за да окаже значително въздействие върху икономиката, а в момента сме само на шест месеца от този период.

Като го сравняваме с кризата от 2008 г., истинската буря се очаква да настъпи едва след година. Настоящите обстоятелства са само първоначалните индикации за предстоящ ураган.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Банковата криза през 2023 ще надмине срива от 2008 – Ето защо”
  1. Dani_2077,

    Изобщо НЕ е зле или опасно – гнилите 🍎 трябва да бъдат отстранявани 🤷🏻‍♂️.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.