НАЧАЛО Финтех

Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

август 4, 2022 8:47 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

Galoy, платформата с отворен код, която захранва салвадорския портфейл Bitcoin Beach Wallet, обяви пускането на нова синтетична стабилна монета, обвързан с долара.

В сряда Galoy, салвадорската банкова платформа, която стартира Bitcoin Beach Wallet през ноември 2020 г. в град Ел Зонте в Салвадор, обяви пускането на нова стабилна монета, обвързан с долара.

Синтетичният долар стъпва на пазара

Новият стейбълкойн ще представлява синтетичен долар, обезпечен с Биткойн и обвързан със стойността на долара. Това са монети, наречени ‘stablesats’, които не изискват токени, за да функционират, и ще могат лесно да се харчат. За да подобри платформата си и за този нов проект, компанията обяви също, че е направила увеличение на капитала с $4 милиона.

Hivemind Ventures ръководеше този кръг на финансиране с участието на Valor Equity Partners, Timechain, El Zonte Capital, Kingsway Capital, Trammel Venture Partners, AlphaPoint и други водещи Биткойн инвеститори.

Бележка на компанията гласи:

Днес компанията обяви Stablesats, най-новата функция, която ще бъде добавена към платформата. Алтернатива на стабилните монети или на интеграция на фиатни банки, стабилните монети използват договори за деривати, за да създадат синтетичен долар, обезпечен с BTC и обвързан с щатския долар. Това дава възможност за сметки, еквивалентни на долара, в рамките на Lightning Wallet, като по този начин се решава един от най-големите проблеми при ежедневните трансакции с Биткойн: краткосрочната волатилност на валутните курсове.

Системата използва Lightning Network, за да функционира, за разлика от всички останали стабилни монети на пазара.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн е стигнал дъно – справедливата му цена е $40,000


Самият код на Stablesats може да бъде разгледан в GitHub или на уебсайта на монетата.

След това бележката продължава:

В основата на Stablesats не стои друга стабилна или токен освен Биткойн, което означава по-добра оперативна съвместимост и по-ниски такси за потребителите.

Това означава, че няма трета страна, която да може да го контролира, което според някои осигурява важен инструмент в ръцете на страните с висока инфлация и голяма експозиция към щатския долар.

Какви ще бъдат ползите от новата стабилна монета

Както главният изпълнителен директор на Galoy Никола Буртей добре обясни пред пресата, новият синтетичен долар ще запази стойността си отвъд референтния обменен курс:

С портфейлите Lightning, които поддържат стабилни монети, потребителите могат да изпращат от, да получават и да държат пари в сметка в щатски долари в допълнение към сметката си в BTC по подразбиране. Докато доларовата стойност на сметката им в BTC варира, 1 USD в сметката им в USD остава 1 USD независимо от обменния курс на Биткойн.

По същество това е деривативен продукт, чиято пионерска работа трябва да се отдаде на Bitmex, която за пръв път заговори за него през 2015 г. като решение на много високата волатилност на Биткойн и другите дигитални валути.

Galoy допълнително обяснява:

Виждаме, че интегрирането на повече борси, стратегии за хеджиране и валути задълбочава устойчивостта и опционалността. В крайна сметка можем да отключим възможността всеки потребител на Lightning да избира собствените си разчетни единици, без да напуска мрежата.

Платформата Galoy наскоро разработи дигитален портфейл и в Коста Рика и Панама, и отдавна обмисля да отвори дейността си и в други южноамерикански държави.

(Методологията на синтетичният долар Stablesats)

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Telegram разработват децентрализирана крипто борса

Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров обяви, че компанията ще започне да изгражда портфейли без попечителство и децентрализирани борси, който ще позволят на милиони потребители да търгуват безопасно с криптовалути.

декември 1, 2022 18:43 1 мин. четене

Кои са най-големите DeFi протоколи?

Според данни разликата между втория и третия по големина протокол в мрежата възлиза на повече от $2 милиарда, а между първо и трето място – почти $3 милиарда.

ноември 27, 2022 18:44 1 мин. четене

CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

Банката на Япония обяви, че работи с трите най-големи банки в страната за стартиране на пробна версия на дигитална йена.

ноември 26, 2022 11:58 1 мин. четене

JPMorgan с търговска марка за портфейл за криптовалути

Банковият гигант JPMorgan е подал заявка за търговска марка за нов портфейл за цифрови активи.

ноември 22, 2022 9:09 1 мин. четене