НАЧАЛО Финтех

Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

август 4, 2022 8:47 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

Galoy, платформата с отворен код, която захранва салвадорския портфейл Bitcoin Beach Wallet, обяви пускането на нова синтетична стабилна монета, обвързан с долара.

В сряда Galoy, салвадорската банкова платформа, която стартира Bitcoin Beach Wallet през ноември 2020 г. в град Ел Зонте в Салвадор, обяви пускането на нова стабилна монета, обвързан с долара.

Синтетичният долар стъпва на пазара

Новият стейбълкойн ще представлява синтетичен долар, обезпечен с Биткойн и обвързан със стойността на долара. Това са монети, наречени ‘stablesats’, които не изискват токени, за да функционират, и ще могат лесно да се харчат. За да подобри платформата си и за този нов проект, компанията обяви също, че е направила увеличение на капитала с $4 милиона.

Hivemind Ventures ръководеше този кръг на финансиране с участието на Valor Equity Partners, Timechain, El Zonte Capital, Kingsway Capital, Trammel Venture Partners, AlphaPoint и други водещи Биткойн инвеститори.

Бележка на компанията гласи:

Днес компанията обяви Stablesats, най-новата функция, която ще бъде добавена към платформата. Алтернатива на стабилните монети или на интеграция на фиатни банки, стабилните монети използват договори за деривати, за да създадат синтетичен долар, обезпечен с BTC и обвързан с щатския долар. Това дава възможност за сметки, еквивалентни на долара, в рамките на Lightning Wallet, като по този начин се решава един от най-големите проблеми при ежедневните трансакции с Биткойн: краткосрочната волатилност на валутните курсове.

Системата използва Lightning Network, за да функционира, за разлика от всички останали стабилни монети на пазара.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн е стигнал дъно – справедливата му цена е $40,000


Самият код на Stablesats може да бъде разгледан в GitHub или на уебсайта на монетата.

След това бележката продължава:

В основата на Stablesats не стои друга стабилна или токен освен Биткойн, което означава по-добра оперативна съвместимост и по-ниски такси за потребителите.

Това означава, че няма трета страна, която да може да го контролира, което според някои осигурява важен инструмент в ръцете на страните с висока инфлация и голяма експозиция към щатския долар.

Какви ще бъдат ползите от новата стабилна монета

Както главният изпълнителен директор на Galoy Никола Буртей добре обясни пред пресата, новият синтетичен долар ще запази стойността си отвъд референтния обменен курс:

С портфейлите Lightning, които поддържат стабилни монети, потребителите могат да изпращат от, да получават и да държат пари в сметка в щатски долари в допълнение към сметката си в BTC по подразбиране. Докато доларовата стойност на сметката им в BTC варира, 1 USD в сметката им в USD остава 1 USD независимо от обменния курс на Биткойн.

По същество това е деривативен продукт, чиято пионерска работа трябва да се отдаде на Bitmex, която за пръв път заговори за него през 2015 г. като решение на много високата волатилност на Биткойн и другите дигитални валути.

Galoy допълнително обяснява:

Виждаме, че интегрирането на повече борси, стратегии за хеджиране и валути задълбочава устойчивостта и опционалността. В крайна сметка можем да отключим възможността всеки потребител на Lightning да избира собствените си разчетни единици, без да напуска мрежата.

Платформата Galoy наскоро разработи дигитален портфейл и в Коста Рика и Панама, и отдавна обмисля да отвори дейността си и в други южноамерикански държави.

(Методологията на синтетичният долар Stablesats)

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Global Payments придобиват конкурента EVO за $4 милиарда

Global Payments ще придобие по-малкия си конкурент EVO Payments за близо $4 милиарда в сделка, която ще разшири обхвата на компанията в B2B сектора.

август 8, 2022 17:07 1 мин. четене

Ето кои са двата основни случая на използване на стабилни монети

Макрогуруто Лин Олдън казва, че в момента стабилните монети служат за два основни случая на употреба през това десетилетие.

август 2, 2022 8:18 1 мин. четене

Charles Schwab ще пусне крипто ETF другата седмица

Charles Schwab ще пусне първия си ETF, свързан с криптовалути, следващата седмица, следвайки други големи фондови групи, които пуснаха подобни продукти на пазара тази година.

юли 30, 2022 7:53 1 мин. четене