НАЧАЛО Други

Аржентина може да се насочи към долара, за да спаси икономиката си

ноември 20, 2023 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Аржентина може да се насочи към долара, за да спаси икономиката си

По време на неотдавнашния втори тур на президентските избори в Аржентина Хавиер Милей, крайно десен икономист, спечели значителна победа, намеквайки за евентуален отказ от песото - ход, който противоречи на продължаващите усилия на страната за дедоларизация.

Според предварителните резултати Милей е събрал близо 56% от гласовете, а акцентът му върху доларизацията на аржентинската икономика, която изпитва затруднения, се засилва. Той твърди, че тази промяна би могла да ограничи зашеметяващата 143% инфлация през октомври, причинена от спада на песото с 99% спрямо щатския долар през тази година на фона на продължаващите от 2008 г. насам икономически предизвикателства.

Поддръжниците, сред които икономистът Стив Ханке, подкрепят стремежа на Милей за доларизация, считайки го за силна предизборна стратегия. Ханке от университета “Джонс Хопкинс” предложи да се закрие централната банка на Аржентина в полза на приемането на щатския долар. Тази промяна обаче поражда опасения относно отказа от известна автономия в паричната политика и би отбелязала първия път, когато страна с размерите на Аржентина официално приема зелените пари.

Въпреки че е 23-тата по големина икономика в света, Аржентина се сблъсква с критики и скептицизъм по отношение на плана на Милей.

Критиците изтъкнаха недостатъчните доларови резерви на страната, която дори прибягва до използването на китайския юан за погасяване на част от заема от МВФ поради недостиг на щатски долари.

Маркус Йегер, анализатор в Стратфор, очерта предизвикателствата, като твърди, че макар доларизацията да може да реши проблема с икономическата нестабилност, Аржентина не разполага с необходимите доларови активи за широкомащабен преход. Джагър подчерта, че Аржентина, белязана от политическа нестабилност и лошо управление на икономиката в миналото, може да извлече повече ползи от всеобхватни икономически реформи.

Според Йегер предложението за пълна доларизация, макар да се разглежда като средство за преодоляване на нестабилността, е свързано със значителни рискове.

Източник

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.