НАЧАЛО Биткойн

Може ли Аржентина да тръгне по стъпките на Ел Салвадор?

ноември 20, 2023 11:13 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Аржентина да тръгне по стъпките на Ел Салвадор?

Хавиер Милей спечели победата и бе избран за нов президент на Аржентина, изпреварвайки със значителна преднина съперника си Серхио Маса.

Милей събра над 55% от преброените гласове, което представлява приблизително 99% от общия брой. Този резултат от изборите бележи значителна промяна в политическия пейзаж на Аржентина, като подчертава категоричната опозиция на Милей срещу централната банка на страната.

Издигането на Милей до президентския пост е свързано с неговата открита критика на централната банка на Аржентина. Той яростно я упреква като инструмент, с който политиците експлоатират обществото чрез инфлационни данъци, наричайки я “измама“.

Според Милей централната банка пренебрегва интересите на хората, което допринася за икономическите предизвикателства пред страната.

Що се отнася до решенията, той открито подкрепя Биткойн като трансформираща сила. Бъдещият президент го вижда като начин за връщане на паричния контрол на неговия “първоначален създател” – частния сектор. Милей възприема децентрализирания характер на Биткойн като бягство от централизираната хватка на традиционните финансови институции, включително централната банка. Въпреки че не е предложил изрично Биткойн да стане законно платежно средство в Аржентина, той се застъпва за премахване на централната банка и изследва доларизацията, особено в отговор на тревожната 142% инфлация, регистрирана през октомври.

Прокарването на паралели между позицията на Милей за Биткойн и историческия ход на Ел Салвадор да го обяви за законно платежно средство подтиква към спекулации относно потенциалното приемане на Биткойн от Аржентина на национално ниво. Ел Салвадор привлече вниманието през 2021 г., като задължи предприятията да приемат флагманската криптовалута, стремейки се към финансово приобщаване и алтернатива на конвенционалните банкови системи.

Интересно е, че въпреки признаването на Биткойн за законно платежно средство от страна на Ел Салвадор, Аржентина изглежда приема криптовалутата с по-бързи темпове. Сътрудникът на Ark Invest по изследователската дейност Дейвид Пуел по-рано подчерта нарастващата динамика на приемане на Биткойн в икономики като Аржентина, Турция и Египет, където местните валути са изправени пред нестабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн може да блесне този месец – ето защо

Биткойн преодоля още една ценова бариера на 1 декември, достигайки върхови стойности от $38,800. Ако Биткойн следва установения си осемгодишен тренд от 2015 г. насам, има потенциал за положително затваряне на 2023 г.

декември 2, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн може да се изстреля до $125,000 още следващата година според ново проучване

Биткойн постоянно се приближава към дългоочакваното четвърто халвинг събитие, което е планирано за 17 април 2024 г.

декември 2, 2023 7:00 1 мин. четене

Биткойн скочи до $39,000 след изявление на председателя на Федералния резерв

Биткойн се издигна до невиждани от май 2022 г. висоти, яхнал вълна от ентусиазъм в отговор на последните забележки на Федералния резерв относно инфлацията.

декември 1, 2023 20:31 2 мин. четене

Спящ Биткойн кит прехвърли близо $140 милиона

Крипто общността наскоро стана свидетел на значимо събитие: Биткойн кит, неактивен в продължение на почти четири години, отново излезе на пазара.

декември 1, 2023 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.