НАЧАЛО Биткойн

Apple, Google и други технологични гиганти могат да купят Биткойн още през 2024 г.

септември 7, 2023 16:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Apple, Google и други технологични гиганти могат да купят Биткойн още през 2024 г.

С историческо решение създателите на счетоводни стандарти в САЩ единодушно одобриха нови счетоводни правила за дружествата, които имат значителни инвестиции в криптовалути като Биткойн и Етериум.

Този акт, който се очаква да бъде официално издаден до края на годината, може да отвори вратата за технологични титани като Apple, Amazon и Google да включат Биткойн (BTC) и алтернативни дигитални валути във финансовите си отчети още през 2024 г.

Съгласно тези предстоящи правила, корпорациите ще бъдат задължени да отчитат притежаваните от тях криптовалути по тяхната “справедлива стойност“. Този показател има за цел да отрази най-актуалната стойност на даден актив, като дори се вземат предвид потенциалните отскоци в стойността вследствие на ценови колебания.

Това представлява съществено отклонение от настоящия подход, който е подложен на критики от много компании и счетоводители заради липсата на адаптивност.

Кристин Ботосан, член на Съвета по стандарти за финансово отчитане (FASB), коментира:

Не се случва много често да можем едновременно да премахнем разходите от системата и да подобрим полезността на информацията за вземане на решения, а това прави наистина лесно гласуването и за двете.

Предвижда се новите насоки да влязат в сила през 2025 г., въпреки че компаниите имат възможност да ги приемат по-рано.

Джеф Рундъл, ръководител на счетоводната стратегия в Cryptio, похвали решението, като заяви:

Това е голяма стъпка напред за целия крипто пазар. Мисля, че това е голяма стъпка към масовото приемане. Виждам, че финализирането на това предложение ще помогне на големите корпорации, които може би се страхуват да държат криптовалути в баланса си, защото се страхуват от техническата сложност.

Неотдавнашното съобщение на Съвета по финансови счетоводни стандарти (FASB) предизвика вълни в крипто общността, като мнозина го разглеждат като монументална промяна в корпоративното приемане на Биткойн и други криптовалути. “Swan Bitcoin” водещ глас в крипто сферата, се включи в X (Twitter), за да разясни значението на тази промяна.

Въвеждането на тези нови счетоводни правила е ключов момент за предприятията, които са инвестирали или обмислят да инвестират в Биткойн и други криптовалути.

Преминаването към отчитане по справедлива стойност означава, че компаниите вече ще могат да отразяват най-актуалната стойност на своите Биткойн активи, дори да отчитат отскоци след потенциални спадове на цените. Това е значително отклонение от досегашната липса на конкретни указания в счетоводните правила на САЩ за криптоактивите.

Преди тази промяна компаниите разчитаха на практическото ръководство на Американския институт на счетоводителите. Това ръководство третираше Биткойн подобно на нематериални активи като търговски марки или авторски права – метод, който не позволяваше корекции, ако пазарът се възстанови след спад.

Новият подход към отчитането на справедливата стойност има за цел да предостави на инвеститорите по-прозрачна и релевантна представа за финансовото състояние на дадена компания по отношение на притежаваните от нея Биткойн токени. Това е особено важно, тъй като крипто пазарът е известен със своята волатилност.

С тези нови правила както публичните, така и частните дружества ще бъдат задължени да приемат тези стандарти за финансовите години, започващи след 15 декември 2024 г. Забележително е, че те могат да изберат да приемат правилото още през 2024 г. (след публикуването на правилото в края на тази година), което създава предпоставки за приемането на Биткойн като резервен актив от компаниите през 2024 г.

Що се отнася до изискванията за оповестяване, дружествата ще бъдат задължени да направят отделен запис за криптоактивите в балансите си. Това означава, че те ще трябва да оповестяват значителните притежания на Биткойн и всички свързани с тях ограничения в своите бележки под линия за всеки отчетен период.

Освен това те ще бъдат задължени да предоставят годишни оповестявания на промените в началните и крайните салда на криптоактивите си, категоризирани по видове. Съществуват обаче някои изключения, като например незабавното преобразуване на Биткойн в пари в брой.

Като се има предвид значението на тези промени, не е далеч от мисълта да се очаква, че технологични гиганти като Apple, Amazon или Google може скоро да обмислят интегрирането на Биткойн в своите баланси, което допълнително ще ускори масовото приемане.

През 2021 г. главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, отговори с “да” на въпроса дали притежава Биткойн или Етериум.

Други технологични гиганти като Amazon и Google също участват активно в криптопазара с различни проекти. Така че защо 2024 г. да не бъде годината, в която някоя от тези компании да обяви стратегията си за Биткойн?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.