НАЧАЛО Други

Глобалният икономически упадък продължава

08.02.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалният икономически упадък продължава

Световната икономика е изправена пред предизвикателства, дължащи се на по-високите лихвени проценти и намаленото външно търсене, които забавят икономическия растеж и отслабват доверието на бизнеса в световен мащаб.

Тези трудности се засилват от забавянето на китайската икономика и намаляването на търговията, което засяга особено силно световния производствен сектор.

Освен това ескалиращото напрежение в световен мащаб, като например конфликтите с участието на Израел и Хамас, както и ситуацията в Украйна, създават значителни рискове за продължаващата икономическа експанзия.

Вследствие на това в актуализацията на GlobalData за първото тримесечие на 2024 г. се прогнозира продължаване на глобалното икономическо забавяне за трета поредна година, като очакваният темп на растеж през 2024 г. е 2.1% в сравнение с очаквания растеж от 2.4% през 2023 г.

В доклада се подчертава сложното взаимодействие между икономическите фактори и геополитическите събития, като се подчертава необходимостта от стратегическо планиране от страна на предприятията и политиците.

В този развиващ се икономически пейзаж се очаква Азиатско-тихоокеанският регион (APAC) да бъде водещ през 2024 г. с най-висок темп на растеж. Въпреки това прогнозата за растежа в APAC показва забавяне в сравнение с предходната година поради икономическите предизвикателства в Китай.

В региона на Близкия изток и Африка (MEA) перспективите остават несигурни поради продължаващото геополитическо напрежение и намаляването на производството на петрол. GlobalData очаква растежът в региона на MEA да се засили през 2024 г., благодарение на очакваното подобрение на външното търсене и растежа в непетролния сектор.

За региона на Северна и Южна Америка GlobalData прогнозира забавяне на растежа до 1.1% през 2024 г. от 2.2% през предходната година. Това забавяне се обяснява с различни фактори, включително намалените спестявания от пандемията, увеличената задлъжнялост на домакинствата и потенциалния спад на схемите “купи сега, плати по-късно“.

Освен това се очаква забавяне на растежа на бизнес инвестициите поради по-високите разходи за финансиране в резултат от повишените лихвени проценти.

Прогнозите са, че през 2024 г. европейският регион ще отбележи леко възстановяване, тъй като опасенията относно енергийните доставки и разходите за живот ще намалеят.

Въпреки това нарастването на глобалния дълг поставя сериозни предизвикателства пред правителствата, които се борят с големи кризи.

Нарастването на разходите за обслужване на дълга може да попречи на усилията за справяне с изменението на климата и застаряването на населението, което засилва опасенията за потенциални фискални кризи и икономическа нестабилност в бъдеще.

Продължаващото геополитическо напрежение, особено в Червено море от ноември 2023 г. насам, оказва значително влияние върху глобалната верига за доставки. Инциденти като пиратство, ракетни удари и атаки на безпилотни летателни апарати срещу плавателни съдове застрашават ключови транспортни маршрути. Множество големи корабни компании и кораби, регистрирани под различни флагове, са претърпели прекъсвания и щети, което подчертава уязвимостта на веригата за доставки в ключови морски региони.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.