НАЧАЛО Други

Американските инвеститори и огромният им интерес към пазара на облигации

ноември 15, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американските инвеститори и огромният им интерес към пазара на облигации

Според ноемврийското проучване на Bank of America сред глобалните мениджъри на фондове инвеститорите са увеличили значително обема на притежаваните от тях облигации, достигайки нива, напомнящи за финансовата криза.

Проучването разкрива забележително 19% нетно увеличение на позициите на инвеститорите в облигации, което показва предпочитание към облигациите пред бенчмарковете, които те наблюдават. Този скок представлява най-голямото увеличение на позициите с превишена стойност от март 2009 г. насам, както съобщиха от BofA.

Важно откритие от проучването е, че повече от половината участници очакват облигациите да надминат другите класове активи през следващата година.

Този засилен интерес към облигациите може да се отдаде на колективните очаквания на инвеститорите за по-нататъшен спад на инфлацията и на очакването, че централните банки ще запазят или намалят лихвените проценти. Значителен дял от 76% от анкетираните смятат, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти. Като цяло намалената инфлация и по-ниските лихвени проценти са благоприятни условия за дълговите пазари.

Интересно е, че тази оптимистична обстановка се отрази и на положителните нагласи по отношение на акциите. За първи път от 18 месеца насам инвеститорите като цяло са с превес над акциите, което отразява новопоявилото се доверие в пазара на акции.

В заключение, проучването показва забележителна промяна в нагласите на инвеститорите към облигациите, подхранвана от очакванията за потисната инфлация и благоприятните политики на централните банки. Тази положителна перспектива се разпростира и върху акциите, отбелязвайки обрат в тенденцията, наблюдавана през последните 18 месеца.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.