НАЧАЛО Други

Американска банка дължи милиони на клиентите си

04.02.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американска банка дължи милиони на клиентите си

Ню Йорк заведе дело срещу една от най-големите банки в САЩ, обвинявайки я в прилагане на неадекватни мерки за сигурност, подвеждане на клиентите относно техните права и отказ да възстанови разходите на жертвите на измами, както е предвидено в закона.

Според главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс решението за завеждане на дело срещу Citibank идва, след като се разбра, че финансовият гигант не е успял да защити клиентите си през последните шест години. Главният прокурор твърди, че мерките за дигитална сигурност на Citibank не са реагирали адекватно на различни предупредителни знаци, включително:

  • Необичайни преводи от няколко сметки в една сметка
  • Използване на непознати устройства
  • Достъп до сметката от нови места
  • Опити за промяна на паролите и потребителските имена за онлайн банкиране

Поради описаната като слаба сигурност на Citibank многобройни клиенти от Ню Йорк са загубили милиони долари, а някои лица са изгубили спестяванията на целия си живот заради измамници и хакери.

Главният прокурор Джеймс се стреми да потърси отговорност от Citibank за предполагаемия провал в защитата на клиентите. Искът цели да принуди компанията да възстанови на измамените нюйоркчани лихвите, да плати глоби и да въведе засилени защитни мерки срещу измамите, за да попречи на измамниците да заграбят средствата на потребителите.

Главният прокурор твърди още, че Citibank не провежда собствени разследвания на случаи на измами или не ги докладва на съответните органи при получаване на уведомления от клиенти. Освен това, когато жертвите на измами се обръщат към банката за съдействие, Citibank е обвинена, че реагира твърде бавно, оставя жертвите на дълги телефонни разговори и дава възможност на измамниците да продължат измамните си действия.

В допълнение към неспособността да защити клиентите си от измами с онлайн банкиране, в иска се твърди, че банката прилага измамни практики, за да заобиколи закона и да откаже възстановяване на суми на клиентите.

Въпреки че Законът за електронния трансфер на средства (Electronic Fund Transfer Act – EFTA) задължава банки като Citibank да възстановяват на клиентите загубени или откраднати пари чрез неразрешени електронни плащания, в иска се твърди, че институцията се възползва от тясно изключение, за да откаже искания на потребителите за възстановяване на средства, което води до значителни загуби за потребителите в Ню Йорк.

Службата на главния прокурор търси средства за правна защита, включително освобождаване от печалба, глоба от $5,000 за всяко нарушение на закона и назначаване на независима трета страна, която да идентифицира всеки клиент, пострадал от предполагаемите незаконни практики на банката.

Главният прокурор Джеймс подчерта, че небрежността на Citibank е позволила на измамниците да откраднат милиони долари от трудолюбиви хора, а искът има за цел да разгледа и поправи този предполагаем провал в защитата на сметките на клиентите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.