НАЧАЛО Други

БРИКС: Европа обръща гръб на долара

10.02.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Европа обръща гръб на долара

Няколко развиващи се страни, включително членовете на алианса БРИКС, активно намаляват зависимостта си от щатския долар в резервите на своите централни банки.

Този ход идва в отговор на широкото разпространение на доларовата валута от страна на САЩ, което доведе до пренасяне на инфлационния им натиск върху икономиките по света. Като държат значителни количества долари в резервите си, тези държави, наред с държавите от БРИКС, поемат рисковете, свързани с американския дълг, и допринасят за финансирането на американския дефицит.

Тази тенденция не се ограничава само до държавите от БРИКС; дори традиционните съюзници на САЩ постепенно приемат подобни мерки. Едно от основните опасения, обуславящи тази промяна, е ескалиращата дългова криза в САЩ на стойност $34 трилиона, която създава значителни рискове за държавите, държащи долара в централните си банки. Тъй като тези държави обмислят да намалят доларовите си резерви, нарастват опасенията за потенциалните последици за различни сектори в икономиката на САЩ.

Франция, ключов съюзник на САЩ, неотдавна изрази опасения относно неконтролируемия характер на дълга в щатски долари. Президентът Еманюел Макрон изрази силна критика по отношение на господстващото положение на долара и призова за по-голяма сдържаност при използването му. Той подчерта, че е необходимо Европа и други съюзници на САЩ да диверсифицират от долара, като предупреди, че прекомерната зависимост от него може да има неблагоприятни последици за европейската икономика.

Изразените от Франция опасения накараха и други европейски държави да преразгледат зависимостта си от щатския долар при търговските трансакции. Предвид надвисналата заплаха от дългова криза Европейският съюз все повече осъзнава рисковете, свързани с продължаващата зависимост от долара.

Отвъд Европа се наблюдава глобална тенденция за намаляване на зависимостта от щатския долар при разплащанията. Делът на световната търговия, извършвана в долари, е намалял до по-малко от 60%, като алтернативните валути набират скорост. Дори руският президент Владимир Путин призна тази тенденция, като отбеляза, че съюзниците на САЩ активно диверсифицират резервните си валути от долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.