НАЧАЛО Други

Америка се подготвя за евентуален срив на топ банка от Уолстрийт

28.04.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Америка се подготвя за евентуален срив на топ банка от Уолстрийт

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) очерта стратегии, с които да подготви себе си и другите регулаторни органи за справяне с евентуален фалит на значими банки на Уолстрийт.

Съгласно Раздел II от Закона за реформата на Уолстрийт и защита на потребителите Дод-Франк е разработена подробна рамка, която да насочва регулаторните органи при справяне с фалита на банка на Уолстрийт, като основната цел е да се сведат до минимум свързаните с това разходи.

След срива на Silicon Valley Bank през март 2023 г. регулаторните органи в САЩ срещнаха все по-голям натиск да укрепят готовността си за потенциален срив на “глобална системно важна банка” (GSIB).

Очертаният в доклада подход включва три ключови фази на преструктурирането: започване на процеса на преструктуриране, стабилизиране на операциите на фалиралата институция и евентуално излизане от процеса на преструктуриране.

В неотдавнашно обръщение председателят на FDIC Мартин Грюнберг подчерта, че когато GSIB е изправена пред неизбежен фалит, FDIC и други съответни органи ще оценят приложимостта на рамката по дял II, като разгледат нейния потенциал за смекчаване на неблагоприятните въздействия, произтичащи от фалита на институцията и последващото преструктуриране в рамките на процедурата по несъстоятелност.

Като част от тази оценка внимателно ще се обмисли степента, в която прилагането на рамката би могло да смекчи отрицателните последици от фалита на предприятието и последващото му оздравяване.

За да се стабилизират операциите на изпадналата в несъстоятелност институция, контролът ще бъде прехвърлен на определен субект, известен като Мостова финансова компания (Bridge Financial Company), разполагащ с достатъчно вътрешни ресурси, за да осигури непрекъснатост на операциите, да предостави ликвидна подкрепа и да рекапитализира значими местни и международни дъщерни дружества.

След стабилизирането на дъщерните дружества на институцията съвместните усилия на FDIC и Bridge Financial Company ще се съсредоточат върху разработването и изпълнението на цялостна стратегия за преструктуриране и ликвидация. Спецификата на този план ще бъде съобразена с уникалните характеристики на дейността на институцията, основните причини за нейния фалит и преобладаващите икономически и пазарни условия.

Основната цел на тази стратегия е да се предпази от системните рискове, които фалитът на GSIB създава за по-широката финансова система на САЩ, както твърди Грюнберг.

В заключение Грюнберг призна огромните предизвикателства, свързани с управлението на фалита на американска GSIB при каквито и да било обстоятелства, като подчерта, че все още не е извършено успешно организирано преструктуриране на такава институция. Докато това не бъде постигнато, може да продължат да съществуват съмнения относно осъществимостта на подобно начинание.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.