НАЧАЛО Други

Акциите на Nvidia продължават да спадат – каква е причината?

ноември 1, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Акциите на Nvidia продължават да спадат – каква е причината?

Акциите на Nvidia Corp (NVDA.O) се понижиха с 5%, достигайки почти петмесечно дъно, в отговор на доклад на Wall Street Journal.

В доклада се изказва предположението, че гигантът в областта на изкуствения интелект (AI) може да се наложи да отмени поръчки за съвременни чипове на стойност до $5 милиарда, предназначени за Китай, поради новите ограничения на американското правителство.

Миналата седмица Nvidia беше информирана, че поръчките на AI чипове, предвидени за доставка на големи китайски технологични компании като Alibaba Group, ByteDance (собственик на TikTok) и Baidu, вече са обект на последните ограничения за износ, обявени от Министерството на търговията на САЩ. Тази информация идва от източници, запознати с въпроса, цитирани от Reuters.

Акциите на компанията се понижиха до най-ниската си стойност от $392.30, което представлява спад от 4.7%, отбелязвайки най-ниската си точка от средата на юни. Преди това движеща сила на 22% ръст на индекса Nasdaq през тази година, акциите на Nvidia сега са с близо 20% по-ниски от рекордния си връх от $493.55 на 31 август.

Том Плъмб, главен изпълнителен директор и водещ портфолио мениджър в Plumb Funds, отбеляза, че акциите може да са свръхпродадени. Той спомена, че макар Nvidia да е посочила, че това няма да има краткосрочно въздействие, потенциалните последици може да са по-видими в дългосрочен план.

Говорител на Nvidia спомена за “голямото търсене” на техните усъвършенствани чипове, които често изискват значително време за производство. Те заявиха, че компанията работи по разпределянето на поръчките към “широк кръг клиенти” в САЩ и други страни. Говорителят също така подчерта, че не се очаква тези нови мерки за контрол на износа да окажат значително въздействие в близко бъдеще.

По-рано през месеца администрацията на Байдън наложи експортни ограничения върху доставките на AI чипове, разработени от Nvidia и други компании, за Китай. Този ход беше предприет, за да се попречи на Пекин да придобие авангардни американски технологии за военни цели. Новите правила ще влязат в сила през ноември и ще се прилагат и за държави като Иран и Русия.

Томас Хейс, председател на Great Hill Capital в Ню Йорк, изрази загриженост относно оценката на Nvidia, като предположи, че акциите, които в момента се търгуват на цена, 20 пъти по-висока от продажбите и 40 пъти по-висока от печалбата, са високо оценени и всяко отклонение може да има значително въздействие.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.