НАЧАЛО Други

AI акция, която може да е идеалната инвестиция за следващите 10 години

29.04.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
AI акция, която може да е идеалната инвестиция за следващите 10 години

Трансформиращият ефект на изкуствения интелект (AI) върху бъдещето не може да бъде подценяван. AI съществува под различни форми от години, но скорошният напредък може значително да промени индустриите и обществата по непредвиден начин.

Генеративният изкуствен интелект, способен да създава нови текстове, изображения и звуци, има също така способността да обобщава имейли, да генерира презентации, да събира и организира данни и дори да пише и усъвършенства сложен софтуерен код.

Според проучване Goldman Sachs през следващото десетилетие AI би могъл да допринесе с до $7 трилиона за световната икономика, тъй като се интегрира все по-дълбоко в бизнес операциите и обществените функции.

AI акцията, която може да се окаже златна мина

Първоначално Nvidia стана известна с разработването на графични процесори (GPU), които осигуряват реалистична графика за видеоигри, променяйки завинаги гейминг пейзажа.

Ключът към тези постижения бе паралелната обработка, която работи с множество изчисления едновременно, разделяйки по-големи задачи на по-малки сегменти. Nvidia бързо осъзна по-широките приложения на тази технология.

Днес графичните процесори са от съществено значение не само за игрите, но и за улесняване на бързия пренос на данни, за захранване на центрове за данни, изчисления в облак и задвижване на най-новите разработки в областта на изкуствения интелект.

Nvidia определи потенциалния пазар на стойност около $1 трилион – цифра, установена преди бързото навлизане на генеративния изкуствен интелект, което предполага още по-големи перспективи сега.

Нарастващото търсене на центрове за данни, способни да поддържат AI, предизвика сериозна конструктивна дейност. Анализаторът на Bernstein Тони Саконаги прогнозира 75% годишен ръст на пазара на сървъри за изкуствен интелект през следващите три години, определяйки експанзията като „безпрецедентна“.

Невероятното представяне на Nvidia

Това търсене е видно от финансовите резултати на Nvidia. За фискалната 2024 г. компанията отчита 126% увеличение на приходите до $61 милиарда, а разводнената печалба на акция се е увеличила с 586% до $11.93. Нейният бизнес с центрове за данни, който е от решаващо значение за изчислителните облаци и приложенията за изкуствен интелект, е особено силен, отчитайки 409% увеличение на приходите до $18.4 милиарда.

За първото тримесечие на фискалната 2025 г., което приключва на 30 април, Nvidia очаква рекордни приходи от $24 милиарда, което е 234% увеличение на годишна база, задвижвано от експлозивния растеж на генеративния изкуствен интелект.

Наскоро Nvidia пусна на пазара Grace Blackwell GB200, наречен „най-мощният чип в света“ за AI, който осигурява пет пъти по-висока производителност от предшественика си H100. Това засили технологичното господство на Nvidia.

Nvidia е водеща и в машинното обучение, утвърден AI сегмент, като контролира около 95% от пазара. Въпреки потенциалната конкуренция, богатият опит и технологичното лидерство на Nvidia я правят силен играч в областта на изкуствения интелект и свързаните с него индустрии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

29.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.