НАЧАЛО Други

ПРОГНОЗА: Балонът на фондовия пазар ще се спука през 2026 година – ето защо

29.04.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОГНОЗА: Балонът на фондовия пазар ще се спука през 2026 година – ето защо

Capital Economics прогнозира, че балонът на фондовия пазар, управляван от изкуствен интелект, ще се срине през 2026 г., което ще доведе до значителни пазарни сътресения.

Фирмата за проучвания предвижда рязък ръст на S&P 500, който потенциално може да достигне 6500 пункта до 2025 г., подхранван главно от ентусиазма на инвеститорите по отношение на акциите, свързани с изкуствения интелект и технологиите. От 2026 г. обаче се очаква пазарните печалби да се разпаднат поради повишаването на лихвените проценти и инфлацията, което ще окаже натиск за намаляване на оценките на акциите.

Диана Йованел и Джеймс Райли от Capital Economics очакват предстоящо предизвикателно десетилетие за акциите, като предвиждат намалена възвръщаемост в сравнение с предходното десетилетие. Те обясняват тази неблагоприятна перспектива с прогнозирания тласък на икономическия растеж, предизвикан от въвеждането на изкуствения интелект, което ще доведе до по-високи от очакваното инфлация и лихвени проценти, които са в ущърб на цените на акциите.

Икономистите правят паралели между това очаквано спукване на балона и исторически пазарни събития, като дотком балона от края на 90-те години и Голямата катастрофа от 1929 г. Те предполагат, че спукването на балона на фондовия пазар ще постави началото на десетилетие, в което облигациите ще бъдат предпочитани пред акциите.

Capital Economics прогнозира скромна годишна възвръщаемост от 4.3% за американските акции и 4.5% за американските държавни ценни книжа от сега до края на 2033 г., което е значително по-ниско от средните исторически стойности. Тази прогноза рязко контрастира с високата средногодишна възвръщаемост от 13.1%, постигната от американските акции през последното десетилетие.

Макар да отчитат трудностите при определянето на времето на пазарните върхове и потенциалните продължителни последици от спукването на балона, анализаторите подчертават несигурността, свързана с продължителността и въздействието на отпушването на балона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.