Home

Русия може и да е най-големият критик на САЩ, но не е готова да се раздели с долара

04.12.2023 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия може и да е най-големият критик на САЩ, но не е готова да се раздели с долара

В условията на строги санкции Русия агресивно оспорва глобалната финансова доминация на щатския долар, като търси алтернативни търговски валути.

Въпреки тези усилия да подкрепи икономиката си с местни валути и да заобиколи санкциите, Русия се бори да намери стабилен заместител на долара, което разкрива сложността и рисковете, свързани с отказа от него.

Приблизително една четвърт от бюджета на Русия зависи от търговията с петрол. Преди насочвани предимно към Европа, продажбите на руски петрол се пренасочиха към Индия и Китай след санкциите, наложени след конфликта в Украйна. Макар че стандартът в световната търговия с петрол включва долара, санкциите доведоха до това, че по-малко от 10% от дневната търговия с петрол в Русия се осъществява в долари и евро.

Специфични предизвикателства възникват при търговията на Русия с Индия. Индия, стремейки се да избегне вторични санкции, настояваше за уреждане на сделките в рупии по-рано тази година. Въпреки това ограниченията върху конвертируемостта на рупии, наложени от индийските власти, направиха придобиването на рубли по справедлив пазарен курс проблематично, което доведе до излишък на рупии в руските авоари в индийските банки.

Подобни предизвикателства обхващат не само Индия, но и други големи купувачи в Африка, Китай и Турция, което усложнява стремежа на Русия да търгува с алтернативна валута.

В опитите си да намалят рисковете, свързани с рупията, руски официални лица и ръководители на петролни компании проучват възможностите за плащане в юани от индийски купувачи. Въпреки това възникнаха усложнения поради такси за конвертиране на валута и геополитическо напрежение между Делхи и Пекин.

Въпреки тези пречки Кремъл остава твърдо решен да намали зависимостта си от транзакциите в долари. “Въпреки предизвикателствата пред рупията, ние даваме приоритет на търговията в рупии и рубли, а не в долари. Това отразява изключването ни от доларизацията в двустранната търговия”, подчерта Сергей Иванов, високопоставен руски служител.

Търсенето на надеждни алтернативи на долара представлява огромно предизвикателство, особено в ключовите търговски отношения, което подчертава сложността и рисковете, свързани с отдалечаването от установения финансов ред, деноминиран в долари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Про-крипто адвокат ще се изправи срещу Елизабет Уорън в ключов дебат за регулациите

Аԁвокатът на XRP Джон Дийтън, който си осигури номинацията на републиканците за сенаторското място в Масачузетс, ще се изправи срещу сенатора демократ Елизабет Уорън в дългоочакван дебат на 15 октомври 2024 г.

22.09.2024 13:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.