Home

Топ 3 причини света да иска да се отдръпне от долара

28.11.2023 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 причини света да иска да се отдръпне от долара

В продължение на десетилетия доларът е основната резервна валута в света след Втората световна война. Въпреки това господстващото му положение постепенно се влошава поради комбинация от политически и икономически фактори.

Приблизително 60% от световните резерви са в активи, свързани с долара, като зелените пари служат като основна валута в международната търговия. Въпреки това неотдавнашните санкции на Запада срещу Русия, свързани с инвазията ѝ в Украйна, предизвикаха опасения в други държави относно потенциалните последици от противопоставянето на Вашингтон.

Държави като Бразилия, Аржентина, Бангладеш и Индия сега проучват алтернативни валути и активи, като китайския юан и криптовалути като Биткойн (BTC), за своите търговски и финансови сделки. Въпреки че геополитическите промени подтикват към търсене на варианти, отдавна съществува тревога от прекомерното влияние на долара в световната търговия и финанси.

Причините за тази промяна включват:

Доминираща роля на паричната политика на САЩ

Съединените щати, като емитент на основната резервна валута, оказват значително влияние върху международната търговия и платежните системи. Тази доминация поражда опасения за надценяването на долара и за необходимостта другите държави да се съобразяват с икономическата политика на САЩ.

Въздействие върху нововъзникващите икономики

Силната позиция на долара спрямо други валути оскъпява вноса в развиващите се страни. Аржентина например се сблъска с икономически натиск и инфлация поради по-силния долар, което доведе до преминаване към използване на алтернативни валути като юана за търговски разплащания.

Промяна в динамиката на световната търговия и търсенето на петрол

Историческото използване на долара в търговията с петрол, особено в Близкия изток, допринесе значително за статута му на световна резервна валута. Нарастването на добива на шистов нефт в САЩ обаче промени енергийния пейзаж, което може да повлияе на ролята на долара като петродолар. Освен това обтегнатите отношения между САЩ и големи държави износителки на петрол като Саудитска Арабия пораждат несигурност относно бъдещето на деноминираните в САЩ цени на петрола.

Заключение

Тези фактори карат различни държави да търсят алтернативи на долара. Някои от тях обмислят диверсификация на резервите си чрез включване на валути като китайския юан и проучване на криптовалути като Биткойн за търговия и плащания.

Този развиващ се пейзаж поставя под въпрос дългогодишната доминация на долара и подчертава нарастващите усилия за проучване на алтернативни валути и финансови механизми за глобални транзакции и търговски споразумения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Марк Кюбан разкритикува регулаторния подход на Генслер към криптовалутите

Милиардерът предприемач Марк Кюбан изрази загриженост относно регулаторния подход на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, твърдейки, че той би могъл да предотврати срива на FTX и Three Arrows Capital (3AC).

04.10.2024 20:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.