НАЧАЛО Други

Аржентина плаща част от дълга си в юани, вместо долари

02.07.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Аржентина плаща част от дълга си в юани, вместо долари

Правителството на Аржентина, ръководено от Алберто Фернандес, е изправено пред уникална ситуация поради недостига на щатски долари в резервите на аржентинската централна банка.

Вследствие на това то взе безпрецедентно решение да изпълни задължение за плащане към Международния валутен фонд (МВФ), като използва китайски юани и специални права на тираж (СПТ), които се считат за валута на МВФ и резервен актив, съставен от кошница от основните световни валути.

Според информацията общият размер на плащането възлиза на около $2.7 милиарда, като $1 милиард са платени в юани, а $1.7 милиарда в СПТ.

Това е първият случай, в който администрацията на Фернандес използва свободно налични юани, получени чрез валутен обмен с Китай, за да извърши плащания към международната организация.

Макар че първоначално намерението на тези средства е било да се финансира вносът от Китай, официалните лица са предвидили потенциалните им алтернативни приложения.

В официално изявление Министерството на икономиката, ръководено от кандидата за президент Серхио Маса, потвърди, че юнските падежи са били уредени с използване на СПТ и юани вместо с щатски долари.

МВФ също потвърди и прие този начин на плащане, тъй като преговорите за преструктуриране на дълга между Аржентина и МВФ продължават.

Предвид сериозното въздействие на продължителната суша върху селскостопанския сектор, който е основният икономически двигател на Аржентина, аржентинският екип поиска преразглеждане на договорените с МВФ цели за 2022 г. Загубите, понесени вследствие на сушата, се оценяват на $20 милиарда.

Струва си да се отбележи, че тези преговори се провеждат в условията на продължаваща предизборна кампания, като Маса изпълнява едновременно функциите на министър на икономиката и на предварителен кандидат на перонисткото движение в президентската надпревара. Предвижда се на 13 август в страната да се проведат първични избори, а на 22 октомври – общи избори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.