НАЧАЛО Други

Прогноза за пазарите през 2024 г. от Goldman Sachs

14.11.2023 18:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за пазарите през 2024 г. от Goldman Sachs

Наскоро от Goldman Sachs изразиха мнение, че вероятността за рецесия в САЩ през следващата година е 15%, като същевременно очакват няколко благоприятни фактора, които да стимулират глобалния растеж и инвестициите.

Стратезите на банката, ръководени от Ян Хациус, изразиха оптимизъм, като според смият Хациус световните икономики са надхвърлили дори оптимистичните прогнози през цялата 2023 г.

В перспектива до 2024 г. Goldman Sachs предвижда окончателно отдалечаване от ерата след глобалната финансова криза, характеризираща се с ниска инфлация, нулеви основни лихвени проценти и отрицателна реална доходност.

Хатциус подчерта, че годините след глобалната криза често са изглеждали като неизбежно развитие към намаляваща глобална доходност и ниска инфлация, като в разказа са доминирали термини като “капан на ликвидността” и “секуларна стагнация“.

Стратезите твърдят още, че законодателите са приключили ерата на политиките на лесните пари. Преходът към по-високи лихвени проценти обаче се сблъска с предизвикателства, изразяващи се в повишената волатилност на фондовия пазар, бързото затягане на финансовите условия и забележителното нарастване на броя на “зомби” корпорациите, изправени пред финансови затруднения.

В обобщение, от Goldman Sachs остават предпазливи оптимисти по отношение на глобалните икономически перспективи, очаквайки отклонение от обстановката след глобалната финансова криза.

Подчертава се още устойчивостта, демонстрирана от икономиките в световен мащаб през 2023 г., но се отчитат и предизвикателствата, свързани с преминаването към по-високи лихвени проценти, което намира отражение в пазарните колебания и корпоративната уязвимост.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Китай и Индия се възползват от пазара на санкциониран петрол

Понастоящем световният петролен пазар е изправен пред приток на суров петрол с отстъпка, за който са наложени санкции, като този приток възлиза на около 4.7 милиона барела дневно, което се равнява на около 5% от световната търговия с петрол.

18.05.2024 10:30 2 мин. четене

Инфлацията в САЩ е по-лоша, отколкото хората си мислят

Според главния изпълнителен директор на JPMorgan, Джейми Даймън. участниците на пазара може би подценяват устойчивостта на инфлацията.

18.05.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Поредната лоша новина за САЩ и долара – този път от Китай

Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в държавни облигации на САЩ и дългови облигации на агенции през първото тримесечие на 2024 г.

18.05.2024 9:00 2 мин. четене

2 китайски акции, в които Майкъл Бъри инвестира

Неотдавнашното подаване на 13-F за четвъртото тримесечие на 2023 г. предлага поглед към последните инвестиционни стратегии на Майкъл Бъри.

18.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.